Утвърдени световни и български артисти съвместно с младежи ще творят на графити фестивал в Русе

Утвърдени световни и български артисти съвместно с младежи ще творят на графити фестивал в Русе

преди 6 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Утвърдени световни и български артисти съвместно с младежи ще творят на графити фестивал в Русе

Световни и български утвърдени визуални артисти ще създават съвременно изкуство заедно с 30 млади участници от русенски училища в „Графити фестивал. Пританище на 60 корабни статуи“. Това съобщиха днес директорът на форума – младата художничка Мария Иванова и творческият му координатор Нина Лишовска, която е скулптор и преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе.

„Графити фестивал Русе „Пристанище на 60 корабни статуи“ наследява традицията на форумите „Екоарт“ и „Ломея“, които екипът ни е създал и организирал от 2000 насам“, обясни Нина Лишовска.

Изявените артисти и учениците от русенски средни училища ще участват съвместно в творчески работилници и акции за намеса в градската среда, ще фокусират енергия в дискусии, инсталации и графити арт. „Използваме иновативни техники, предизвикваме себе си и публиката. Обогатяваме културния пейзаж на Русе, като изграждаме мостове между поколения и култури“, каза Мария Иванова.

Графитите въобще във времето, като развитие, дават изключително много информация на изследователите и на историците, а в случая са поле за изява и отправяне на послания на творци. Те са символ на най-ярката, демократична и публична форма на младежко изкуство. Темата „Пристанище на 60 корабни статуи“ отправя към наследството на Римската империя и нейната граница – Дунавският Лимес, коментираха още организаторите на фестивала, като поясниха, че името на Русе от тази епоха е Сексагинта Приста и се разчита като „Пристанище за 60 кораба“. 

Статуите са провокация към градската среда и към образа на Русе, възприеман откъм река Дунав. И за международните участници, и за младите хора темата е вдъхновение от наследството и предизвикателство за времето напред, казаха още Лишовска и Иванова. 

Те уточниха, че проектът е на сдружение „Екоарт“ и се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе.

Във фестивалната програма ще участват на живо и онлайн 8 творци от 6 държави по света – Мария Иванова, Нина Лишовска, Иван Иванов-Йоаний от Русе, Живко Терзииванов от Сан Франциско, Александър Цанев от София, Ецуро Ендо от Финландия, Гергана Попова от Виена и Йоана Туджарова от Кьолн.

Работилниците ще се провеждат в зала „АртСтарт“ на ул. „Сливница“ 3 в Русе, част от Националното училище по изкуствата в крайдунавския град, което е партньор на проекта и фестивала. Потенциалните участници - млади хора от Русе, могат да заявят интерес, като пишат на организаторите във фейсбук профила на фестивала. На 15 октомври във фоайето на Доходното здание ще бъдат показани творбите на гостуващите артисти. Работният процес ще върви от 15 до 18 октомври, а на 19 октомври в Доходното здание ще бъде открита и изложба с резултатите от фестивалния творчески процес.

#световни #български #утвърдени #визуални #артисти #създават #съвременно #изкуство #заедно #млади

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете