Спектакълът "Шаферки завинаги" на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще се играе в Шумен тази вечер

Спектакълът "Шаферки завинаги" на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще се играе в Шумен тази вечер

преди 6 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Спектакълът "Шаферки завинаги" на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще се играе в Шумен тази вечер

Спектакълът "Шаферки завинаги", продукция на Сатиричния театър "Алеко Константинов", ще се играе тази вечер в Общински младежки дом - Шумен.

Представлението е по драматургичен текст на Джеси Джоунс, Никълъс Хоуп, Джейми Утън. Преводът на пиесата е на Димитър Стратев. Режисьор е Владимир Люцканов. Сценограф е Марина Янева, а драматург - Богдана Костуркова. Участват актрисите Албена Михова, Албена Павлова, Анна Станчева, Маргарита Хлебарова, Силвия Лулчева, Анита Ангелова.

За БТА Владимир Люцканов заяви, че към "Шаферки завинаги" го е привлякла възможността да работи с шестте актриси. "Те могат от всяка пиеса да направят събитие, но и в пиесата има хубави образи, неочаквани ситуации, различни съдби, нещо, което примамва един режисьор", добави той.

Темата за приятелството е основната на това представление и на този текст, подчерта режисьорът. "Бидейки приятелки, всяка една жена по различен начин приема ситуацията, в която е попаднала, както и съдбата на човека до нея. Никоя не изневерява всъщност на никого, въпреки че всички имат своите характеропатии, както и в живота го има това", добави Люцканов.

"Жената не е еднолико същество, за да изгради спектакълът един неин образ. Жената съдържа в себе си сто жени най-малкото. Ние не сме се старали да направим някакъв събирателен образ на жената. Всяка има своя характер, своите силни и слаби моменти, плюсове и минуси, черти на характера, които са приятни и недотам приятни. Ценното на този текст е, че не се опитва да поетизира жената, а се опитва по един смешен начин, с хумор, с доброта, с намигване да разкаже за тези жени", поясни режисьорът.

Той каза, че от премиерата на спектакъла "Шаферки завинаги" досега публиката приема заглавието с много смях, с много ръкопляскане, на места със затаено и тихо слушане, а накрая възнаграждава актрисите с дълги аплодисменти.

"Бих определил спектакъла като съвременна, сръчна, умна комедия и съвременен, сръчен, умен разказ за съдбите на жената и то не само в Америка, където се развива действието, защото това са случаи, които могат да се случат в много части на света", отбеляза Владимир Люцканов.

Както БТА съобщи, репетициите по спектакъла "Шаферки завинаги" започнаха през 2023 г. Премиерата на спектакъла беше през месец март тази година. Припомняме, че Богдана Костуркова заяви за БТА: "Вярвам, че това представление, освен много усмивки и ведър смях, ще изтръгне и една сълза. И това ще бъде щастлива сълза".

#спектакълът #шаферки #завинаги #продукция #сатиричния #театър #алеко #константинов #играе #тази

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете