Фестивалът „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ ще се проведе за първи път в Добрич

Фестивалът „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ ще се проведе за първи път в Добрич

преди 6 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фестивалът „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ ще се проведе за първи път в Добрич

Фестивалът „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ ще се проведе за първи път в град Добрич. Събитието ще започне на 28 септември в градския парк на Добрич - “Свети Георги” на сцената в близост до скейтпарка на града. 

“Сдружение с нестопанска цел - фолклорен танцов клуб „Добруджанци“, са основен организатор на културния форум. Силно вярваме, че фестивалът ще влезе в културния живот на град Добрич и ще съхрани и предаде доста традиции на подрастващото поколение”, каза ръководителят на проекта Петър Свиленов на пресконференция този следобед.

Той обясни, че основните цели за провеждането на фестивала са няколко – да се насърчава културното наследство и многообразие чрез представяне на различни форми на фолклорното изкуство, да се привлекат туристи и посетители в района, да има споделено културно изживяване и чувство за общност и единство сред местните жители, да се осигурят възможности за обучение и развитие на млади таланти във фолклорните изкуства.

“Като за първо издание дейностите на фестивала са доста, но са интересни. Фолклорната програма ще продължи през целия ден. В нея ще се включат различни фолклорни клубове за песни и танци от Добрич и областта. Всеки един ще покаже в рамките на 5 минути най-доброто от своя репертоар и по този начин ще изградим мост между поколенията, артистите и публика ”, поясни Свиленов.

Организаторът добави, че друга дейност от фестивала ще се казва кулинарна работилница „При баба“. По негови думи там ще се приготвя добруджанска традиционна лютеница от село Люляково до Генерал Тошево по стара автентична рецепта.  

В събитието е предвидена „Работилница за народни песни и танци“ с ръководител Петър Свиленов, който е и част от професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”.

“Идеята е хората да се запишат в работилницата за народни песни с вокален педагог Катя Грекова. Тя е дългогодишен артист в професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”. С нея ще се разучи добруджанска автентична песен. На базата на тази песен ще изградим хоро и ще покажем нашата продукция на сцената”, обясни Свиленов.

На фестивала ще има и „Уличка на занаятите“, където занаятчии ще покажат своите ръчно изработени предмети.

Като кулминация на събитието Свиленов определи „Хорото на мегдана“,  на което ще се танцуват хора от различни фолклорни области на България. На него хората могат да дойдат с носия или дреха с фолклорни мотиви.

Програмата ще завърши с „Вечер на ансамблите“. Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ ще изнесе едночасов концерт за гостите на събитието. По думите на Свиленов в него ще се включат над 600 изпълнители, общо 17 танцови и 35 певчески групи. 

#фестивалът #помним #миналото #предадем #бъдещето #проведе #път #град #добрич #събитието

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете