Изложбата "България и мозайките" гостува в Попово

Изложбата "България и мозайките" гостува в Попово

преди 6 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изложбата "България и мозайките" гостува в Попово

Изложбата "България и мозайките" гостува в Попово. Експозицията е подредена в галерия „Кирил Майски“ на Историческия музей в града, съобщи за БТА директорът на културната институция Владимир Иванов. 

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември в галерията. Поводът да гостува в Бялото градче е Денят на независимостта на България – 22 септември. „Поддържаме си нивото. Това е подобаващ начин да отбележим Деня на независимостта - да покажем достойнство на нацията, да покажем какво притежава българският народ“, коментира Иванов.

Изложбата „България и мозайките“ идва в Попово, след като е била изложена в Рим, Стокхолм, Осло, Копенхаген и Прага, обясниха домакините. Тя е реализирана от фондация „Балканско наследство“ през 2023 г. в сътрудничество с редица български музеи, нестопански организации и специалисти в областта на изкуствознанието и археологията. Целта й е да представи богатото и разнообразно мозаечно наследство в България, чрез избрани детайли от антични, средновековни и съвременни мозайки и по този начин да разпали интереса на аудиторията към него. Експозицията представя и връзката на България с опазването, проучването и комуникацията на мозаечното наследство в Югоизточна Европа.

По думите на директора на музея изложбата "България и мозайките" включва два компонента: печатен (на български и на английски език) и дигитален. Печатният компонент се състои от 26 пана, оборудвани с QR код, който води до уебсайт, представящ дигиталната част на изложбата. Така посетителят може да получи пълна информация за представените обекти, тяхното местоположение на картата, институциите и организациите, благодарение на които те са включени в изложбата, както и кратки научнопопулярни текстове за историята, образците, проблемите и практиките за опазване на мозаечното изкуство в България и приноса на българските организации в тази посока

Домакините обясниха, че представените мозайки са създадени от различни култури през последните две хилядолетия. Най-многобройни са тези от Античността и 20-и век – две епохи, в които това изкуство преживява разцвет и се създават забележителни негови образци у нас. 

Владимир Иванов и екипа на музея благодарят на Министерството на външните работи, на Държавния културен институт към Министъра на външните работи за жеста към Историческия музей в Попово, към гражданите и гостите на Бялото градче. 

 

#изложбата #българия #мозайките #гостува #попово #експозицията #подредена #галерия #кирил #майски

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете