На официална церемония връчиха наградите на победителите в кинофестивала "Златната липа" 2024

На официална церемония връчиха наградите на победителите в кинофестивала "Златната липа" 2024

6 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


На официална церемония връчиха наградите на победителите в кинофестивала "Златната липа" 2024

На официална церемония в залата на Държавна опера Стара Загора тази вечер бяха раздадени наградите на единадесетото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024. За първи път тази година беше връчена и Награда на публиката. Зрителите на „Златната липа“ дадоха наградата чрез гласуване за „Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев. Наградата беше получена от актрисата Розалия Абгарян, която играе една от ролите във филма.

Наградата „Златна липа“ за най-добра женска роля получи актрисата Ели Скорчева за брилянтното си изпълнение във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“. Така тя си тръгна с две статуетки от „Златната липа“, след като в първия ден получи и награда за цялостен принос в киното.

Наградата за най-добра мъжка роля журито присъди на синеокото момченце Янис Фриш, изпълнило главната роля във филма „Стиснати юмруци“ на режисьора Вивиан Гофе от Белгия. „Наградата му се присъжда за прекрасното изпълнение на ролята, в която проявява ярък талант и успява да просветли мрачната тематика“, каза председателят на международното жури Геновева Димитрова. 

Наградата за най-добър режисьор също беше спечелена от белгийската лента „Стиснати юмруци“. Заслужи я режисьорът Вивиан Гофе. 

Голямата награда „Златна липа“ за най-добър филм заслужи филмът от Грузия, Франция и България „Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили, която отправи специално записано за награждаването видеообръщение, с което благодари на организаторите на фестивала и на журито за високата оценка за нейния филм. Наградата „Златна липа“ връчи председателят на журито Геновева Димитрова, а я получи създателят на фестивала Магдалена Ралчева, която каза, ще я предаде на българските продуценти на лентата – Братя Чучкови.

Отличието на Съюза на българските филмови дейци беше присъдено на копродукцията от Сърбия, Люксембург, Хърватия и Франция „Изгубена държава“ на режисьора Владимир Перишич. 

Зрителите на „Златната липа“ изгледаха и кратък анимационен филм, създаден от 16 деца, които за пет дни в рамките на фестивала усвоиха основите на анимацията. 

Тазгодишното издание завърши традиционно с прожекция на филма, спечелил голямата награда.

#официална #церемония #залата #държавна #опера #стара #загора #тази #вечер #раздадени

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете