Живописецът Милчо Талев е носител на голямата награда от Международното биенале на малките форми в Плевен

Живописецът Милчо Талев е носител на голямата награда от Международното биенале на малките форми в Плевен

преди 11 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Живописецът Милчо Талев е носител на голямата награда от Международното биенале на малките форми в Плевен

Живописецът Милчо Талев е носител на голямата награда на Община Плевен и диплом от 12-то Международно биенале на малките форми Плевен`2024.  Той получи своето отличие на церемония в Художествена галерия „Илия Бешков“ тази вечер.  

Наградата на Съюза на българските художници (СБХ) бе присъдена на Росен Кръстев. От Международна фондация  „Св. св. Кирил и Методий” отличиха Валентин Узунов, наградата на журито отиде при Милена Казакова. Всички те са живописци. Полякът Лукаш Конюши заслужи награда за чуждестранен автор.

Още пет творци бяха отличени равностойно в отделните категории на биеналето: Марияна Маринова за живопис, Георги Ашиков – графика, Димитър Рашков – скулптура, Яне Гаджев – млад автор и Лукаш Конюши за чуждестранен автор.

Всички отличени получиха парична награда и диплом.

„За мен е чест да мога да ви поздравя от мое име и от името на кмета д-р Валентин Христов. Тази красота и изкуство са достойни, за да съберат тук толкова творци и ценители. Това престижно събитие се превърна в културна емблема на нашия град“, обърна се към присъстващите заместник кметът на Община Плевен Елина Димитрова. Нека всички станем посланици на доброто и красотата, пожела тя.

Тази година в биеналето са включени 490 произведения. От българските творци най-силно е присъствието на автори от Плевен и региона. Чужденците са 34: от Полша, Канада, САЩ, Аржентина, Португалия, Израел, Италия, Румъния, Великобритания, Холандия, Латвия, Босна и Херцеговина.

Жури с председател Никола Енев от Съюза на българските художници (СБХ) определи номинираните и наградените творци.

Международното биенале на малките форми се провежда от 2002 г. То е с партньорството и подкрепата на Министерство на културата на Република България, Община Плевен, СБХ, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и Дружество на плевенските художници.  

 

#живописецът #милчо #талев #носител #голямата #награда #община #плевен #диплом #12то

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете