Катерина Василева спечели „Златното яйце“ на конкурса „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

Катерина Василева спечели „Златното яйце“ на конкурса „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

преди 12 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Катерина Василева спечели „Златното яйце“ на конкурса „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

Най-добрите млади поети, участници в 41-ото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев", бяха наградени тази вечер на тържествена церемония в изложбена зала „Байер“. Участие взеха 92 млади дарования, които се бориха за статуетката „Златното яйце” и издаване на първа дебютна книга.

Голямата награда „Златно яйце” и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 23-годишната Катерина Василева от София за стихотворението „Пейзаж“. Втора награда получи Марая Миланова на 19 години от София за стихотворението „Без“, която през м.г. завоюва също втора награда, а през 2022 спечели поощрение. Третото място завоюва Михаел Руков на 21 години от София за стихотворението „Колапс“, който през последните две години получаваше поощрение. Бяха присъдени и девет поощрителни награди.

„Не очаквах изобщо да спечеля първа награда. Участвах в конкурса преди пет години след това спрях да пиша за дълго време и реално започнах отново едва в началото на тази година. Затова съм много изненадана и благодарна, но мисля, че ще ми трябва време да разбера какво ми се е случило“, каза пред БТА победителката Катерина Василева. Тя посочи, че именно старозагорският поет Веселин Ханчев е нейният любим поет през тийнеджърските години. „Да спечеля конкурс, който е на негово име, означава много за мен“. Според нея подобни събития имат основно за цел да съберат на едно място млади творци, които да създадат общност.

В журито е проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет. Той е и носител на първа награда на конкурса „Веселин Ханчев“ през 1988 година. Вторият член на журито е Мирела Иванова, поетеса и драматург на Народен театър „Иван Вазов“. Журито се допълва от доц. Гергана Кръстева- преподавател в Пловдивски университет и един от редакторите на списание „Страница“.

„Тази година ние бяхме категорични, че това „Златно яйце“ трябва да отиде при един автор, който съвпадаше с вкуса на всеки един от нас. Съвпадна ни предложението и на тримата, без да се договаряме и да се убеждаваме“, каза проф. Пламен Дойнов. И заяви, че за първата награда е имало пълно единодушие. „Има малки разлики в писането на голяма част от най-младите съвременни български автори. Имаме такъв тип приплъзвания между различни типове писане, но то много често си прилича, особено сред онези, които държат да описват чрез философски парадокси собствения си живот“, допълни той.

Утре ще се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито.

#найдобрите #млади #поети #участници #41ото #издание #националния #младежки #литературен #конкурс

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете