Четири артефакта предоставя Археологически музей - Созопол за предстоящата изложба в САЩ

Четири артефакта предоставя Археологически музей - Созопол за предстоящата изложба в САЩ

преди 11 часа · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Четири артефакта предоставя Археологически музей - Созопол за предстоящата изложба в САЩ

Четири артефакта от Археологически музей – Созопол са предоставени за предстоящата изложба "Древна Тракия и античният свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция" в музея "Гети" в Лос Анджелис, САЩ. Както БТА писа, четиринадесет музея от България с над 150 предмета ще участват в експозицията. Те представляват над 90% от всички експонати, включени в изложбата, която ще продължи от 3 ноември до 3 март 2025 година. 

„Изложбата е еманация на политиката на културното ни министерство за популяризиране на културното наследство от античността и най-вече на тракийските съкровища. Созопол и в частност експонатите от древна Аполония винаги съпътстват тези съкровища. Защо? Защото това е най-древният град на територията на съвременна България. И още със създаването си в края на VII пр. Х. той изпълнява особена функция – през този град преминават елинските влияния, които проникват в земите на древна Тракия. Именно тук се заражда градската култура и цивилизация в Западното Понтийски крайбрежие, която се разпространява в следващите векове на тракийска почва“, каза в интервю за БТА директорът на Археологически музей – Созопол Димитър Недев. 

Управляваният от него културен институт вече е изпратил четири ценни предмета, които ще бъдат показани отвъд океана. Сред тях, посочи Недев, е станалата популярна аполонийска каничка, която разкрива на археолозите ценни данни за връзката между тракийската и елинската цивилизация, които са в основата на съвременната европейска цивилизация. 

(СЛЕДВА)

#четири #артефакта #археологически #музей #созопол #предоставени #предстоящата #изложба #древна #тракия

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете