Музикална работилница с младежи в Шумен организират от арт школа „От нота до цвят“

Музикална работилница с младежи в Шумен организират от арт школа „От нота до цвят“

24 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Музикална работилница с младежи в Шумен организират от арт школа „От нота до цвят“

Двудневна музикална работилница с младежи по проект Music connects провежда в Шумен арт школа „От нота до цвят“. Водещ на събитието в събота беше китаристът Данаил Петков. Днес заниманията се водят от преподавателката по пиано и солфеж Теодора Георгиева, която е живяла в Канада и е била хоров диригент. Тя съобщи за БТА, че в музикалната работилница сега се работи върху музикалната грамотност на младежите.

Научаваме музикалните ноти, техните височини, дължини и комбинации и играем с това, коментира музиковеда Теодора Георгиева. Не композираме днес, но анализираме вече създадени песни и произведения. Разглеждаме песен, която младежите вече познават и са слушали, проследяваме какви инструменти са използвани в нея, добави Георгиева. Голяма част от музикалната нотация, от музикалната теория, е нещо, което наричаме прима виста или четене от пръв поглед, това е свързано с пеенето и организацията и контрола на интонирането, каза Теодора Георгиева. Моят хоров опит ще помогне в тази насока, добави тя.

Припомняме, че инициативата е част от по-голям международен проект „Collab 4 HySust CCI“, който цели да обедини културни организации и да ги насърчи към устойчиво развитие. Целта на музикалните работилници в Шумен е да се подкрепят различни младежи да развият своите креативни и социални умения, като допринесат положително към общността си, съобщи за БТА Мария Жекова от школа "От нота до цвят". Предстои провеждането на още музикални работилници в Шумен през есента.

Предвижда се през следващата година да се организира финален концерт с гост-артисти и младежи от Шумен. Организаторите на музикалните работилници "От нота до цвят" съобщиха, че търсят финансиране за запис на поне една от авторските песни, създадени по време работата в музикалните работилници.

#двудневна #музикална #работилница #младежи #проект #music #connects #провежда #шумен #арт

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете