Музеи в Берлин връщат на Италия заграбени антики

Музеи в Берлин връщат на Италия заграбени антики

14 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Музеи в Берлин връщат на Италия заграбени антики

Държавните музеи в Берлин ще върнат общо 25 артефакта, намерени при незаконни разкопки в Пулия, Югоизточна Италия, през 70-те и 80-те години на миналия век, предаде ДПА, като цитира Фондацията за пруско културно наследство.

Артефактите включват антични вази, изложени в музея "Алтес" или съхранявани в складове. 

Президентът на Фондацията за пруско културно наследство Херман Парцингер подписа споразумение с италианския министър на културата Дженаро Санджулиано.

Все още не е взето решение къде ще бъдат изложени предметите, каза представител на фондацията. Варианти са на музеи в Рим и в Асколи в Пулия. Вазите ще останат в музея "Алтес" за кратко, отбелязват още от организацията.

В замяна фондацията ще получи предмети назаем от Италия.

Първоначално се смяташе, че артефактите са били съхранявани на таванско помещение в Женева през 19-и век, но снимките, направени с през 70-те и 80-те години на 20-и век, се оказаха "димящ пистолет", отбелязва ДПА.

На фотосите се вижда, че някои от вазите са били на парчета, а по тях все още има пръст от разкопките. Сега се смята, че предметите са били изкопани по време на мащабно разграбване на древни обекти в Пулия.

Първите подозрения за незаконна дейност се появяват през 1998 г. 

Въпреки че няма правно основание за връщането заради неясните  обстоятелства, Фондацията за пруско културно наследство решава да върне артефактите в Италия, отбелязва ДПА.

#държавните #музеи #берлин #върнат #общо #артефакта #намерени #незаконни #разкопки #пулия

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете