Литературният фестивал "Пловдив чете" 2024 ще бъде открит на 9 юни в лятно кино "Орфей"

Литературният фестивал "Пловдив чете" 2024 ще бъде открит на 9 юни в лятно кино "Орфей"

7 юни 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Литературният фестивал "Пловдив чете" 2024 ще бъде открит на 9 юни в лятно кино "Орфей"

Официалното откриване на литературния фестивал „Пловдив чете“ 2024 ще бъде на 9 юни, неделя, от 20:00 ч. на сцената на лятно кино „Орфей“. По традиция ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за особен принос в съвременната българска поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Това съобщиха от фондация „Изкуство без граница“ и издателство „Жанет 45“, които са организатор и домакин на фестивала. Събитието ще завърши с концерт на пловдивската група „Керана и космонавтите“.

Дните преди официалното откриване също ще са изпълнени със събития. На 7 юни от 17.00 часа в къщата музей „Христо Г. Данов“ ще се състои церемонията по връчването на Националната награда „Христо Г. Данов“. Същият ден час по-рано Народна библиотека „Иван Вазов“ ще уважи своите най-активни читатели с връчване на традиционните си награди Читател на годината, когато ще бъде открита и тематичната изложба - Третата национална изложба на българския комикс във Фоайе - Изкуствотека на Народна библиотека „Иван Вазов“ с участието на Румен Чаушев. В 16:30 ще се прожектира и документалният филм „Дъга - разкази в картинки“.

На 8 юни ще бъде открита изложбата с карикатури „Карастояновките на Христо“ във Фоайе на Lucky - Дом на киното от 18:00 ч. Тя ще бъде последвана от прожекция на документалния филм „Гео Милев в лабиринта на времето“ и премиера на „Момчето, което завърза Луната за Земята“ на младия пловдивски писател Мартин Касабов в клуб Fargo от 20:00 ч.

Алея на книгата - Пловдив, организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с фестивала, ще се състои от 9 до 16 юни на площад „Централен“. В нея ще участват над 40 изложители. През периода на фестивала на Литературния кът на Алея на книгата, непосредствено до Цар-Симеоновата градина ще има целодневни занимания за деца, включващи срещи с автори и илюстратори, премиери на книги, творчески работилници, улични спектакли и много усмивки за малки и големи с участието на доброволците на фестивала.

Пет години по-късно Литературният фестивал Пловдив чете ще бъде отново домакин на Националната среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“, организирана от Фондация „Детски книги“. Ще гостуват деца и младежи от различни краища на България, за да се срещнат с творците, които харесват и чиито книги четат. В срещите ще участват Петя Кокудева, Василена Спасова, Мария Донева, Радостина Николова, Стефана Аргирова, Боян Йорданов – Босилек, Панайот Стефанов, Цвета Брестничка, Стефи и Стан, Райна Димитрова от фондация „Артерия“, Гергана Димитрова и Валентина Стоева.

Междувременно тече и богата културна програма, включваща събития с гости за всички възрасти с чуждестранните автори Крис Клийв (Великобритания) със специалното участие на Иво Иванов и Камен Алипиев - Кедъра на 12 юни. Силва Фишерова (Чехия) по покана на Чешки център София ще се срещне с публиката на 19 юни. В събитията ще участват българските писатели - Стефан Цанев, Йордан Велчев, Борис Минков, Галин Никифоров, Албена Тодорова, Владислав Христов, Лора Динкова, Юлия Годумова, Петър Краевски, Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Иванов, Светослав Тодоров, Стефан Икога, Иван Брегов, Михаил Стоянов, Катя Димитрова и Мартин Кръстев, Нинко Кирилов, Маламир Николов, Анастасия Стоева, Анна Лазарова и Георги Гаврилов. Гости на фестивала ще бъдат и група „Насаме“.

Със социално ангажирани теми и събития в рамките на фестивала се включват фондация EMPROVE, която представя проекта „Мога сама“ с насоки за работа с жени, пострадали от домашно насилие (10 юни), и с ВКБООН с две събития с темата за бежанците (15 юни) с участието на Здравка Евтимова и Петя Кокудева. По инициатива на Френския институт в програмата на фестивала ще се проведе събитието, озаглавено „Изправени пред войната - Европейски диалози“ (14 юни) с гости Георги Господинов, Матиас Енар, Томаш Рожицки, Фредерик Мартел, Мари Врина-Николов, Мария Касимова-Моасе, Игор Щикс и Лена Може.

Всички събития са с вход свободен, необходима е само предварителна регистрация.

#официалното #откриване #литературния #фестивал #пловдив #чете #2024 #2000 #сцената #лятно

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете