Катедралата "Нотр Дам" в Париж залага на модерен интериор за повторното си откриване през декември

Катедралата "Нотр Дам" в Париж залага на модерен интериор за повторното си откриване през декември

26 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Катедралата "Нотр Дам" в Париж залага на модерен интериор за повторното си откриване през декември

Парижката катедрала "Нотр Дам" избра минималистични дизайнерски мебели, цветни одежди в стила на Мондриан за литургиите и съвременно изкуство, като залага на модерното преди отново да бъде отворена на 8 декември, предаде АФП.

Резервациите за безплатната обиколка ще започнат седмица по-рано на уебсайта на храма и чрез специално приложение, което "ще даде предимство на индивидуалните посетители пред групите, които ще бъдат посрещнати шест месеца по-късно".

С ентусиазъм архиепископът на Париж - Лоран Улрих, представи "вътрешното обновяване" на 860-годишната катедрала, опустошена при огромен пожар на 15 април 2019 г.

По-малко от шест месеца остават до повторното й отваряне, овъглените останки са заменени от светлината на камъка, който е възвърнал своята белота и великолепие, изгубени от вековния живот преди бедствието.    Цветовете на декорациите в параклисите, някои от които АФП успя да види, са ослепителни и би трябвало да съответстват на тези на "седемте нови гоблена и шестте съвременни витража, които ще бъдат поставени по-късно в шестте параклиса в южния кораб на катедралата", заяви Оливие Рибадо Дюма от управата на "Нотр Дам".

Когато влязат в храма, "15-те милиона" бъдещи посетители, които се очакват всяка година (в сравнение с 12 милиона преди пожара), ще се насладят на "силно културно и духовно преживяване", отбеляза Дюма.    В момента в Дром, Южна Франция, се изработва чисто нов комплект от солидни и стилни мебели, напомнящи за някои от декорите в сериала "Игра на тронове". Те трябва да бъдат поставени през ноември, отбелязва АФП.

Френският дизайнер Жан-Шарл дьо Кастелбажак е избран да изработи дрехите на свещениците и орнаментите към тях за литургиите.

Епархията, която е отговорна за финансирането на ремонта на интериора, отказва да посочи цифри, отбелязва АФП.

Катедралата си върна шпила, всички дървени и оловни части на покрива, орнаментите, двата позлатени кръста.   Поставянето на техническото и противопожарното оборудване трябва да приключи до края на лятото, едновременно с преместването на осемте камбани в северната кула, които са възстановени.

Възстановяването на големия орган е почти завършено, като отговорните за това потвърждават пред АФП, че това става "по график".

Ремонтираната катедрала "Нотр Дам" може да приеме 2500 души едновременно и 40 000 на ден на 6000 кв. метра, отбелязва АФП.

 

#парижката #катедрала #нотр #дам #избра #минималистични #дизайнерски #мебели #цветни #одежди

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете