Кандидат-студенти разсъждаваха по темата „Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“ на изпит в Медицинския университет в Пловдив

Кандидат-студенти разсъждаваха по темата „Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“ на изпит в Медицинския университет в Пловдив

4 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Кандидат-студенти разсъждаваха по темата „Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“ на изпит в Медицинския университет в Пловдив

Общо 751 кандидат-студенти разсъждаваха по темата „Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“ по време на днешния изпит по етика, който се проведе в Медицинския университет в Пловдив. Той е вход за бакалавърските специалности „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и за професиите от Медицински колеж, съобщиха от висшето училище. Сред явилите се е 69-годишна дама. 

В продължение на два часа кандидат-студентите решаваха тест, който включваше въпроси с отворен и затворен отговор, аргументирано описание на мотивацията по първата избрана специалност и отговор на етически въпрос. Комисията ще оценява умението за изразяване на лична позиция, задълбоченост и пълнота на изложението, оригиналност при интерпретиране на проблема, степен на владеене на понятийния апарат и нивото на езикова култура.

Разпределените в първа аудитория на Аудиторния комплекс бяха приветствани от зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Веселина Горанова и от председателя на комисията по етика проф. д-р Биянка Торньова, които пожелаха успех.

Санитарка от неврологичното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) - Раковски излезе доволна след теста. След като натрупала 10-годишен опит като болногледач в Италия, се върнала в родния град, където решила да повиши квалификацията си. Категорична е, че ще може да съчетава обучението с работата, имала подкрепата и на колегите си.

Амбицията да отвори аптека със свой приятел магистър-фармацевт доведе на изпита 40-годишен мъж от Димитровград. Готвил се сам за теста, успял да се справи с всички въпроси и се надява да се окаже в списъка на приетите. Бивша счетоводителка също изрази увереност, че ще бъде оценена високо и ще влезе в специалност „Инспектор по обществено здраве“.

Баба ми е акушерка, чичо ми – педиатър, а аз реших да стана медицинска сестра, каза 12-класничка от Пловдив, която определи професията като трудна, но изключително благородна. Убедена е, че ще успее да се реализира, тъй като имало глад за кадри. Надява се, докато завърши, и възнагражденията за тези специалисти значително да се повишат.

Утре в МУ ще се проведе изпит по "Социална медицина и здравен мениджмънт", а на 5 юли по "Скулптиране". Изпитът по "Социална медицина и здравен мениджмънт" за специалността „Управление на здравните грижи“ ще се проведе на 22 октомври.

#общо #751 #кандидатстуденти #разсъждаваха #темата #коя #морална #ценност #води #съгласие

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете