Изпълнители от цял свят ще събере вторият Jazz and Art Festival в Орешак

Изпълнители от цял свят ще събере вторият Jazz and Art Festival в Орешак

17 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изпълнители от цял свят ще събере вторият Jazz and Art Festival в Орешак

Изпълнители от Куба, Аржентина, Китай, Бразилия, Сърбия, Франция и България ще събере вторият Jazz and Art Festival  в Орешак, съобщи за БТА Иванка Джабраилова, управител на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак (НИХЗИ).

Джаз фестивалът се организира на откритите площи в НИХЗИ от 11 до 14 юли. Основен организатор на събитието е Камен Хасъмски – артист, занаятчия и бизнесмен, избрал да живее в близкото село Черни Осъм. 

„Идеята на фестивала е музиката да върви ръка за ръка с изкуството“, каза за БТА Хасъмски. В допълнение към концертната програма, на място ще се включат много автори – керамици, резбари, художници. За децата ще бъдат организирани творчески работилници, подготвя се и представяне на книги.

През първия ден посетителите ще чуят изпълнения на Джаз Тет – Троян, Hot Club de Plovdiv, YIK – CNN (Китай). Гвоздеят на вечерта е концертът на младият бразилец Уил Сант, който ще гостува в Орешак само ден след планирания концерт в София, с който се дава начало на лятното му турне в Европа. Концертът му е посветен на творчеството на легендарния Жоао Жилберто, разказа Хасъмски.

Втората фестивална вечер обещава концерти на Matea Jezdic (Сърбия), Mike Sax & Key (България) и осмината кубинци от групата Septeto Nabori. 

На 13 юли посетителите на Jazz and Art Festival ще могат да чуят изпълнения на смятаната за един от най-влиятелните съвременни гласове на джаза и боса новата - аржентинката Кармен Соуза. 

Част от програмата през третата вечер са и Весела Морова & Биг Бенд Велико Търново и Васил Петров, който отбелязва 30 годни на сцена. Пред публиката на фестивала той ще представи нова концертна програма с джаз трио с участието на френския пианист и композитор Армел Дупа. Последният ден на фестивала е посветен на изкуствата и занаятите.

Входът през първия и последния ден на събитието ще бъде безплатен. Билети за 12 и 13 юли могат да бъдат закупени през мрежата на eventim.bg и на касите на изложението. 

 

#изпълнители #куба #аржентина #китай #бразилия #сърбия #франция #българия #събере #вторият

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете