Изложбата "Тихи книги" ще бъде открита в Художествена галерия – Добрич

Изложбата "Тихи книги" ще бъде открита в Художествена галерия – Добрич

2 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изложбата "Тихи книги" ще бъде открита в Художествена галерия – Добрич

Изложбата "Тихи книги" ще бъде открита в Художествена галерия – Добрич в четвъртък. Тя се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт в София, съобщават от културния институт в Добрич.

Колекцията обхваща над 40 творби както оригинали, така и репродукции на илюстрации на Тюнде Андраш, Агнеш Бертоти, Борока Чиби, Естер Година, Александра Грела, Юли Яшди, Тибор Карпати, Юли Литкеи, Габриела Макулт, Мариан Мараи, Кристина Марош, Кинга Рофус, Бори Руткаи, Фани Шипош, Даниел Синваи, Атила Щарк. Посетителите ще могат да видят издавани по цял свят тихи книги на Егерската библиотека „Шандор Броди“, 18 дизайнерски неми книги на издателство „Чимота“, както и 3 легоинсталации. Изложбата подхожда към жанра от две посоки: представя тихите книги като книги и илюстрациите в тях като произведения на изобразителното изкуство. Подборът е на унгарските куратори Емеше Ревес - изкуствовед, Ерика Пауер - библиотекар в отдел за детски книги, и Жужана Блашке - артмениджър, посочват още от галерията.

Оттам обясняват и понятието „тихата книга“, като посочват, че на английски с израза silent book или тиха книга се обозначават книгите, които представят една свързана история без писан текст. Наименованието насочва към липсата на текст за четене, макар че историите, развиващи се чрез езика на картинките, могат да бъдат разказани както на глас, така и наум. Тези истории могат да бъдат добре познати разкази като приказките на братя Грим, а могат да бъдат и авторски, измислени от художника. Жанрът не е обвързан с възраст и може да се отнася за малки деца или да разказва сложни истории на възрастните.

На откриването на изложбата в Добрич ще присъстват Ева Бедеч – асистент и финансов деловодител към Унгарския културен институт и д-р Ласло Бедеч – лектор в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

#изложбата #тихи #книги #открита #художествена #галерия #добрич #осъществява #съдействието #унгарския

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете