Изложбата „Хора и улици. Град като град“ представя Търговище през годините

Изложбата „Хора и улици. Град като град“ представя Търговище през годините

25 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изложбата „Хора и улици. Град като град“ представя Търговище през годините

Изложбата „Хора и улици. Град като град“ представя Търговище през годините. Посветена е на 90 години от преименуването на града и 65 години от обявяването му за окръжен център. Изложбата е фото-документална и е дело на Регионалния исторически музей (РИМ) в Търговище. Тя ще бъде представена на обществеността на 26 юни по обяд, съобщи директорът на културната институция Магдалена Жечева.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Община Търговище по Програма „Култура плюс”. Тя съдържа шест метални табла с двустранни постери, проследяващи историята на търговищките улици и на част от хората, чиито имена носят. Паната ще бъдат подредени в централната част на областния център.

Автори на изложбата са д-р Тоня Любенова и Светлана Аврамова – главни уредници в отдел „Нова и най-нова история” на РИМ - Търговище. 

Справка на БТА показва, че от 1934 г. Ески Джумая се нарича Търговище - име, което съответства на зараждането и развитието на града като панаирен и търговски център през вековете. Най-интензивно развитие Търговище изживява през втората половина на ХХ в. Градът заема централно място в стопанския и културен живот на региона, особено след 1959 г., когато става административен център на окръг, а по-късно и на област. 

Изложбата „Хора и улици. Град като град.” ще остане експонирана до ноември. 

#изложбата #хора #улици #град #представя #търговище #годините #посветена #години #преименуването

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете