Изложба „Пътешествие през времето“ ще бъде открита в Библиотеката на Нов български университет

Изложба „Пътешествие през времето“ ще бъде открита в Библиотеката на Нов български университет

22 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изложба „Пътешествие през времето“ ще бъде открита в Библиотеката на Нов български университет

Библиотеката на Нов български университет (НБУ) представя от 24 юни до 27 септември изложба от книги „Пътешествие през времето“. Фокус на изложбата са извори за историята на България. Тя включва книги с публикувани пътеписи на пътешественици, преминали през територията на страната, писма, дневници, спомени и мемоари. Изворите дават ценна информация за бита, обичаите, религиозните практики, политическия живот, икономическото състояние и култура, съобщиха от екипа на НБУ. 

„Пътешествие през времето“ включва документи, които са част от традиционните колекции на Библиотеката. Към изложбата е съставена библиография с 80 библиографски описания и съдържа препратки към съдържания на книги в библиотечния каталог на НБУ. 

Сред изложените документи са книгите: „Извори за българската история“, „Дневници“ на Кирил, патриарх Български  и митрополит Софийски, „Началото на българската независимост и княз Александър: Спомените на един французин“ от Емен Кейе, „Пътеписи“ на Евлия Челеби, „Из българските бурни времена: В най-тъмна Европа“ от Рихард фон Мах, „Из миналото: Спомени“ на Иван Стоянович, „Американски пътеписи за България през ХIХ век“ със съставител Филип Шишко, „Сто испанци за българското минало“ от  Венцеслав Николов, „Моето време: Мемоари“ на Александър Цанков.

Изложбата „Пътешествие през времето“ е резултат от работата на екип от библиотекари, съставител на библиографията е Светлана Иванова, автор на графичния дизайн на плаката за събитието е Гергана Мартинова. /ПВ/

 

 

#библиотеката #нов #български #университет #нбу #представя #изложба #книги #пътешествие #времето

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете