Художествен пленер с изложба събра в Павликени автори от България, Кипър и Франция

Художествен пленер с изложба събра в Павликени автори от България, Кипър и Франция

4 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Художествен пленер с изложба събра в Павликени автори от България, Кипър и Франция

Художествен пленер с изложба "Павликени и светът" събра автори от България, Кипър и Франция в Павликени. Това е неговото 13-то издание, което се организира от кметството, Фондация "Аматерас" и местното Народно читалище „Братство -1884“, съобщиха от общинския пресцентър.

Международният форум се провежда в периода 3 юли - 8 юли, а официалното откриване на изложбата с готовите творби на участниците ще е в последния ден. Тя ще е подредена в читалището и ще бъде фокусирана предимно върху произведения в хартиеното изкуство, посочиха организаторите.

Авторите, избрани да участват тази година, са: Инчи Кансу, Исмет Тартар, Емел Семиоглу, Есер Кечечи, Раиф Кизил и Кемал Каймаз от Кипър, французинът Брюно Давид, който през годините е оставил трайна следа в колекция „Павликени и светът“, и организаторите от българска страна - Тодор Тодоров и Даниела Тодорова. Творците са известни със своите предпочитания към експеримента, фината естетика и новаторството. Част от тях са членове на Световната асоциация на авторите работещи с хартия IAPMA и имат подчертани предпочитания към естествените материали и рециклиране. В изложбата ще бъдат показани и интерактивни музикални скулптури на Тодор Тодоров, посочиха организаторите.

През изминалите години в пленера са представени утвърдени творци с богат творчески опит от Япония, Република Корея, Норвегия, Дания, Финландия, Швеция, Германия, Франция, Словакия, Литва, Иран, Бразилия, Нидерландия, Уругвай, Исландия и България. Те участват в пленерите, създават и даряват на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, керамичното, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации, калиграфия. През 2023 година в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново беше представена и ретроспективна експозиция с близо 200 творби, създадени и събирани във всички издания на международния пленер „Павликени и светът“. В нея бяха включени произведения на български и чуждестранни съвременни автори, работещи различни стилове  и течения. Чрез реализъм, абстрактно изкуство, минимал арт, сюрреареализъм, инсталации, те представиха интересна трансформация на своите похвати и техники през видяното в Павликени и региона. 

#художествен #пленер #изложба #павликени #светът #събра #автори #българия #кипър #франция

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете