Хоротека в центъра на Девин открива тази вечер „Девин Денс Фест“

Хоротека в центъра на Девин открива тази вечер „Девин Денс Фест“

22 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Хоротека в центъра на Девин открива тази вечер „Девин Денс Фест“

Осмото издание на традиционния фолклорен танцов фестивал „Девин Денс Фест“ се открива тази вечер с хоротека на открито в града от 20:00 часа, съобщиха от Община Девин. Интересът към танцовия фестивал се увеличава всяка година, коментира пред БТА кметът на Девин Здравко Иванов. Според него „Девин Денс Фест“ се наложи като едно от интересните събития в празничния календар в началото на летния туристически сезон. Девин се превръща в целогодишна туристическа дестинация, допълни Здравко Иванов.

Хоротеката днес е със специалното участие на солистката на ансамбъл "Българе" Албена Вескова и д-р Милко Бошнаков – преподавател в Югозападния  университет.  Фестивалната програма в събота започва в 10:30 часа с дефиле на участниците в „Девин Денс Фест“. Общо 18 танцови състави от цялата страна ще участват във фестивала. В първия кръг изпълнителите ще представят по две хора, а във втория всички ще играят заедно в неравноделни ритми от различни региони. Фестивалът е без състезателен елемент и всички участници ще получат грамоти от кмета Здравко Иванов.

Гости и изпълнители на „Девин Денс Фест“ ще имат възможност да научат нови хора  на открит урок в зала „Европа“ на СПА хотел „Орфей“.  Откритият урок е с ръководител доц. Георги Гаров от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Фолклорният танцов фестивал се организира от Община Девин и „Девин Денс Клуб“.

Активизирането на туристическия поток към Девин в началото на летния сезон вече се усеща, коментира Здравко Иванов.  Предимно български летовници, както и групи от Израел са посетили Девин в края на май и юни. Градът на минералната вода очаква особено увеличение на туристите през юли и август. Основните клиенти на хотели и места за настаняване през тези месеци са българи,  пътуващи към Девин, обичайно след пребиваване по морските плажове.  

Нов 4-звезден хотел предстои да бъде открит в Девин в началото на юли, информира кметът. Хотелът се намира в Аквапарка на Девин и е инвестиция на собственика на парка.

#осмото #издание #традиционния #фолклорен #танцов #фестивал #девин #денс #фест #открива

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете