„Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили спечели наградата за най-добър филм на единадесетото издание на "Златната липа" 2024

„Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили спечели наградата за най-добър филм на единадесетото издание на "Златната липа" 2024

6 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


„Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили спечели наградата за най-добър филм на единадесетото издание на "Златната липа" 2024

Голямата награда на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 за най-добър филм се присъжда на копродукцията от Грузия, Франция и България „Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили, който е автор и на сценария. Това стана ясно на официалната пресконференция на международното жури в последния ден на кинофорума. 

„Според мен този филм е изключително добър и артистичен. Той е истински арт хаус, направен в традициите на доброто старо грузинско кино. Филмът е заснет по умопомрачително добър начин в черно-бяло от нашия оператор Крум Родригес, който има българо-аржентински корени“, каза председателят на журито Геновева Димитрова.

Наградата „Златна липа" 2024 за най-добра женска роля получава актрисата Ели Скорчева за ролята ѝ на пенсионирана учителка, която попада в клопката на телефонна измама във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“. 

Наградата за най-добра мъжка роля спечели Янис Фриш, изпълнил главната роля във филма „Стиснати юмруци“ на режисьора Вивиан Гофе от Белгия. Наградата му се присъжда за проявения ярък талант и постижението да просветли мрачната тематика.

Филмът „Стиснати юмруци“ донесе награда „Златна липа“ и за неговия режисьор - Вивиан Гофе. В мотивите си журито посочва професионалния и разтърсващ подход към човешкото в най-мрачната му форма и за начина, по който режисьорът е противопоставил надеждата на тъмнината.

Наградата на публиката, която се присъжда за първи път, отива при „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Тя беше определена чрез гласуване с талони от посетителите на прожекциите.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци се присъжда на филма „Изгубена държава“ от Сърбия, Франция, Люксембург, Хърватия.

Директорът и създател на фестивала „Златната липа“ Магдалена Ралчева посочи, че програмата тази година е била изключително наситена и е преминала при голям интерес и пълни зали. Над 10 от филмите бяха представени преди и след прожекциите от техните автори, които оставаха, за да разговарят със зрителите и да отговарят на техните въпроси. „Това е традиция, която фестивалът ще запази и занапред“, обеща Ралчева.

Припомняме, че днес в Държавна опера Стара Загора ще се проведе официалната церемония по награждаване на победителите. 

#голямата #награда #международния #филмов #фестивал #ново #европейско #кино #златната #липа

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете