Годишна изложба на ученици от Средно училище "Панайот Волов" откриха в Художествена галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен

Годишна изложба на ученици от Средно училище "Панайот Волов" откриха в Художествена галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен

4 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Годишна изложба на ученици от Средно училище "Панайот Волов" откриха в Художествена галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен

Годишна изложба на ученици от Средно училище "Панайот Волов" беше открита на втория етаж на Художествена галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен. Тя включва изкуството на възпитаниците на професионалните паралелки "Графичен дизайн" и "Компютърна графика" в учебното заведение. В експозицията е представено творчеството на възпитаниците на петима учители: Велислава Димитрова, Дарина Янакиева, Емил Павлов, Илина Стефанова и Петя Алексиева.

При откриването на изложбата директорът на Средно училище "Панайот Волов" Русина Инджева отбеляза, че в изложбата са включени 166 творби на учениците, изпълнени по различни задачи в училище, като компютърна графика, рисунка типаж и анимация. "Всяка година качеството и нивото става все по-високо", добави тя.

Дарина Янекиева, преподавател в гимназиален етап в СУ "Панайот Волов" коментира за БТА, че в изложбата са включени около 20 - 25 нейни ученици, представящи графични рисунки, живопис и висок печат. "Тях всичко ги затруднява, но общо взето работят ли системно целогодишно, трудностите пред учениците ще са по-малко", отбеляза Янакиева.

Петя Алексиева, преподавател по практическо обучение, графичен дизайн и визуални изкуства, каза пред репортер на БТА, че около 30 нейни възпитаници представят задачи, изпълнени на хартия и дигитални проекти. "Включени са корици на книги, обложки за диск, дигитални рисунки. Има ученици, които предпочитат рисуването на ръка, а други - на таблет", добави Алексиева.

Велислава Димитрова отбеляза за БТА, че преподава графичен дизайн, компютърна графика и дизайн. "След девети клас имам честта да преподавам на повечето ученици в дигиталните материали. Работят при мен различни видове реклама, печатни издания, списания, вестници, оформление на книги и корици. Подготвят се за работа в бизнес среда", каза Димитрова. Тя добави, че учениците се затрудняват да излязат от своя собствен вкус и да усещат предпочитанията на различни хора. "Затруднява ги и да отправят послания, защото през графичния дизайн се стремим да изкажем мнение, да насочим вниманието към различни проблеми", допълни Димитрова.

#годишна #изложба #ученици #средно #училище #панайот #волов #открита #втория #етаж

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете