Габровският камерен оркестър ще изнесе два концерта до края на месец юли

Габровският камерен оркестър ще изнесе два концерта до края на месец юли

8 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Габровският камерен оркестър ще изнесе два концерта до края на месец юли

Два концерта до края на месец юли ще изнесе Габровският камерен оркестър. Първата проява е на 16 юли в Художествена галерия „Христо Цокев“, а втората е на 17 юли - на откритата сцена до Дом на културата „Емануил Манолов“ в Габрово. Това съобщи за БТА Иван Стоянов, диригент на формацията. 

На 16 юли родените в Габрово музиканти Деворина Гамалова – цигулка и пианистките Цветана и Татяна Гигови ще представят Соната за пиано и цигулка оп. 105 от Роберт Шуман, Размишление за цигулка и пиано от Пьотр Илич Чайковски, Скерцо от Йоханес Брамс и Соната за пиано и цигулка от Цезар Франк, информират организаторите. 

На 17 юли ще се изяви струнен квартет в състав Пламен Вълков - цигулка, Мая Кършулева- цигулка, Пенка Луладжиева- виола и Христофор Папанчев – виолончело, ще изпълнят Струнни квартети № 3 и 4, оп. 76 от Йозеф Хайдн, допълват от Габровски камерен оркестър. 

БТА припомня, че останалите концерти от лятната програма на оркестъра ще бъдат на 7 август, 14 август, 28 август. Организаторите посочват, че при лоши атмосферни условия те ще се проведат във фоайето на Дома на културата. 

Габровският камерен оркестър е основан през есента на 1969 г. по инициатива на композитора, музиковед и диригент Христо Питев и възпитаници на висшите музикални училища в България. Първият творчески период на оркестъра от 1969 г. до 1974 г. се характеризира със смели репертоарни търсения в света на музикалния авангард от 50-те до 70 –те години на 20-и век и рядко свирени и непознати на широката публика пиеси от барока, виенската класика и романтизма, посочва на сайта си музикалната формация.

#два #концерта #края #месец #изнесе #габровският #камерен #оркестър #първата #проява

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете