Габровският камерен оркестър изнася концерт тази вечер

Габровският камерен оркестър изнася концерт тази вечер

19 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Габровският камерен оркестър изнася концерт тази вечер

Габровският камерен оркестър ще изнесе концерт тази вечер в Художествена галерия „Христо Цокев“ в града, съобщават от музикалната формация. 

Диригент ще е Иван Стоянов, а солист ще бъде Ценка Дянова на пиано, допълват от Габровски камерен оркестър. 

„Ценка Дянова се утвърждава на международната сцена като пианист, изпълняващ активно клавирния репертоар на 20 и 21 век. По оценки на пресата тя е изявен талант и феномен в областта на подготвеното пиано, при което звукоизвличането става не само чрез клавиатурата, но и чрез специални пособия директно по струните. Нейните изпълнения на творби от Джон Кейдж привличат вниманието на изтъкнати съвременни композитори, които й посвещават солови творби за пиано. В последните години пианистката поделя времето си между Канада и България с изпълнителска и преподавателска дейност, както и литературно изкуство. Музиката на Филип Глас заема специално място в творческото й развитие. Ценка Дянова представя премиери на клавирните му творби в Канада, САЩ, Нова Зеландия, Великобритания, Франция и Австрия“, каза за БТА диригентът на оркестъра Иван Стоянов. 

Следващият извънреден концерт от цикъла „Избрано от публиката“ ще се състои след два дни на 21 юни, петък, в Художествената галерия „Христо Цокев“. Програмата е изцяло посветена на духовното творчество на Йохан Себастиан Бах и включва църковни кантати № 56, 82, както и прочутата Пасакалия за орган в обработка за струнен оркестър. В концерта ще вземат участие младият швейцарски баритон Серж-Етиен Фрайтаг и смесеният хор „Петко Стайнов“ от град Казанлък с диригент Младен Станев, допълват от Габровски камерен оркестър. 

Габровският камерен оркестър е основан през есента на 1969 г. по инициатива на композитора, музиковед и диригент Христо Питев и възпитаници на висшите музикални училища в България. Първият творчески период на оркестъра от 1969 г. до 1974 г. се характеризира със смели репертоарни търсения в света на музикалния авангард от 50-те до 70 –те години на 20-и век и рядко свирени и непознати на широката публика пиеси от барока, виенската класика и романтизма, посочва на сайта си музикалната формация.

#габровският #камерен #оркестър #изнесе #концерт #тази #вечер #художествена #галерия #христо

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете