Фолклорният ансамбъл на българската общност в Унгария се включи в „Дунавски карнавал“ в Будапеща

Фолклорният ансамбъл на българската общност в Унгария се включи в „Дунавски карнавал“ в Будапеща

8 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фолклорният ансамбъл на българската общност в Унгария се включи в „Дунавски карнавал“ в Будапеща

Тракийски танц и шопски танц представиха танцьорите от фолклорния ансамбъл „Янтра“ на българската общност в Унгария на международния културен фестивал „Дунавски карнавал“ в Будапеща. От 7 до 14 юни унгарската столица е домакин на 29-ото издание на форума. 

На откритата сцена пред Унгарския национален музей в петък вечерта изпълнители от фолклорния ансамбъл на българската общност в страната се изявиха в специалната програма „Цветна родина“, в която се представят танцьори от различните националности, които живеят от поколения в Унгария. 

„Дунавският карнавал“ е традиционен, на сцените му гостуват състави от чужбина и редовно участват ансамбли от България. 

Българската общност има два фолклорни танцови ансамбъла, разказа пред БТА Теодора Иванова, активист от общността, която е секретар на председателя на Българското национално самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев. 

Ансамбъл „Янтра“ е основан през 1996 г. от младежи от български произход в Будапеща. Другият ансамбъл е „Росица“. И двата състава носят имената на реки от тази част на България, от която произхождат повечето от градинарите, поставили началото на българската общност в Унгария, каза Иванова. Танцьорите репетират по веднъж в седмицата в Българския културен дом и около 100-120 деца и младежи участват в съставите. В „Росица“ децата влизат още от 3-4 годишни, разказа Иванова. Първо само присъстват на репетициите, за да чуят и почувстват музиката, а ако им хареса, остават. В „Росица“ сега има поне петдесет дечица, добави тя.

Хореографията на танците, които изпълняват наследниците на българите в Унгария, е дело на изтъкнати български преподаватели и хореографи.

Нашите хореографи са от България, Кая и Христо Иванови са поставили повечето от танците на ансамблите ни, каза Иванова. Сред другите специалисти, работили с българските ансамбли в Будапеща, са Йордан Николов, ръководител на ансамбъл „Гайтан“ от Първомай, Таня Димитрова, ръководител на „Чудесия“ от Пазарджик, Бисер Григоров и Росица Лозанова от „Росна китка“. Агрипина Войнова също е поставяла хореографии на българските танцьори в Будапеща. Всички те са ангажирани по инициатива на Българското младежко дружество и Дружеството за народни танци „Янтра“. Основател на двата ансамбъла е д-р Мусев, който е танцувал дълги години в „Мартеница“, добави Иванова.

В неделя българската общност редом с общностите на останалите национални малцинства в Унгария избират представители за републиканското самоуправление. На 9 юни в Унгария гласуват също за бъдещи евродепутати и за местна власт.

#тракийски #танц #шопски #представиха #танцьорите #фолклорния #ансамбъл #янтра #българската #общност

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете