Фолклорен празник подготвят в търговищкото село Кралево

Фолклорен празник подготвят в търговищкото село Кралево

3 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фолклорен празник подготвят в търговищкото село Кралево

Фолклорен празник подготвят в търговищкото село Кралево с финансова подкрепа по общинска програма „Култура плюс“. „Кралевско веселие“ се организира от Народно читалище (НЧ) „Пробуда – 1928“, кметството в населеното място и с подкрепата на Община Търговище, каза за БТА секретарят на читалището Мариела Алиева. 

Участниците в празника ще бъдат облечени в народни носии и ще потопят публиката в ритми и звуци от различни фолклорни области на страната. Със свои изпълнения ще се представят танцова формация от Варна, фолклорните групи към читалището и възпитаници на местната детска градина „Първи юни“. За народното веселие ще се погрижат и музиканти от оркестър от Велинградско, посочи още Мариела Алиева. И допълни, че по свое желание и гостите биха могли да са облечени в народни носии или да носят аксесоар от носия - венец за глава, кърпичка или забрадка например.

Ще бъдат подредени кътове за тъкане на китеници със стан, шиене, точене на баници и печене на сач, биене на масло в „бурило“. Ще бъдат подредени софри с традиционни ястия от региона. Ще има изложба от ръчно плетени терлици и автентични народни носии, разкриват организаторите.

Първият по рода си празник „Кралевско веселие“ ще разчупи традиционния културен живот в селото, като привлече по-младите да познават, съхраняват и популяризират традициите и обичаите, уверени са организаторите от НЧ „Пробуда – 1928“. С читалищните самодейци ще бъде пресъздадено традиционното взимане на булката от дома й, така, както се е правило десетилетия назад. „Кралево е букет от етноси, които ще бъдат показани в носии, декор и музика“, каза Алиева. Тя поясни, че в селото делника и празника си споделят българи, роми, турци и помаци. Идеята е „Кралевско веселие“ да се превърне в традиция. 

Празникът „Кралевско веселие“ ще се състои на 28 юли. 

 

#фолклорен #празник #подготвят #търговищкото #село #кралево #финансова #подкрепа #общинска #програма

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете