Филмова музика на Енио Мориконе ще звучи на Царевец във Велико Търново

Филмова музика на Енио Мориконе ще звучи на Царевец във Велико Търново

10 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Филмова музика на Енио Мориконе ще звучи на Царевец във Велико Търново

Филмова музика на Енио Мориконе от популярни кино продукции ще звучи на Царевец във Велико Търново, съобщиха организаторите на Летен оперен сезон "Сцена на вековете". Концертът на Симфониета - Враца и италиански солисти с хитове на известния композитор ще е на 13 юли вечерта. Под диригентската палка на Христо Павлов оркестърът ще изпълни музика от филмови хитове, а за концерта на Царевец от Италия пристигат сопраното Даниела Плачи, пианистката Андреа Албертини и цигуларката Ливия Александра Хагиу от оркестър "Le Muse". 

В основата на проекта, който в България се осъществява от Симфониета - Враца, е италианският пианист Андреа Албертини. С музиканта в последните си години е работил самият Енио Мориконе. Албертини създава успешния си спектакъл „Почит към Енио Мориконе“ първо в Италия, след което гастролира на редица международни сцени, посочиха организаторите на фестивала. Като комплимент за публиката след края на концерта ще бъде излъчен аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, допълниха те.

Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Провежда се под патронажа на Министерство на културата и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.

Основната програма на откритата сцена на крепостта Царевец продължава на 19 юли с премиерата на оперетата „Страната на усмивките“ на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Най-новото заглавие от репертоара на Държавна опера Стара Загора – „Ловци на бисери“ зрителите ще могат да видят на 27 юли.

Деветият Летен оперен сезон "Сцена на вековете" на хълма Царевец във Велико Търново официално беше открит на 6 юли с балетния спектакъл "Кармен" на Държавна опера – Русе.

В настоящия сезон са включени най-новите спектакли на държавните опери от Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" – Велико Търново, Националният музикален театър "Стефан Македонски", Симфониета - Враца и Плевенската филхармония. Чуждестранните участия в него са на китайската Шанхайска трупа за Кунчю опера и "Огънят на Анадола" от Турция. Тази година отново има и специална програма за детска и младежка аудитория в сектора "Сцена на вековете – поглед към бъдещето".

Българска телеграфна агенция е официален медиен партньор на Летен фестивал "Сцена на вековете".

#филмова #музика #енио #мориконе #популярни #кино #продукции #звучи #царевец #велико

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете