Фестивалът OPERA OPEN представя международната премиера на "Кармен" от Бизе на Античния театър в Пловдив

Фестивалът OPERA OPEN представя международната премиера на "Кармен" от Бизе на Античния театър в Пловдив

4 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фестивалът OPERA OPEN представя международната премиера на "Кармен" от Бизе на Античния театър в Пловдив

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър в Пловдив на 6 юли с премиерна международна продукция на режисьора Урсула Хорнер. Тя е част от програмата на фестивала OPERA OPEN, съобщиха от Държавна опера - Пловдив.

Спектакълът е под диригентската палка на маестро Боян Суджич, , който повече от десетилетие е музикален директор на Музикалния продуцентски отдел на Радио и телевизия Сърбия (RTS) и главен диригент на двата му известни ансамбъла – Симфоничния оркестър на RTS и Хора на RTS. 

В главните роли са поканени сръбското мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор Карлос Кардосо и полският бас Даниел Мирослав. Техни партньори ще са солистите на Опера Пловдив Евгения Ралчева, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев, Мария Анастасова, Вивиен Георгиев, Момчил Караиванов и Марк Фаулър със хор, балет и оркестър на Опера Пловдив. Режисьорът работи с екипа, с който постави и „Тоска“ на Античния театър. Това са сценография - Мария Ветероска, художник костюми - Мария Пупучевска и художник осветление – Васко Лисичов. Спектакълът е представен закрита сцена, а сега се разгръща в цялостен мащаб на Античния театър.

Акцент в декора е 10-метров паднал рог на бик – символ на страст, възхита, любов и смърт. „Кармен въплъщава всички клишета, свързани с ромските жени. Тя е дива и безстрашна, неконформистична, постоянно в конфликт със закона и живее изключително в настоящето. Но нейното име предполага, че над нея тегне и тежка сянка. Освен латинското значение на "carmen" (поезия, песен, магическа формула), думата "карма" също е скрита в него. Произхождаща от древния индийски език санскрит, тя означава "дело" или "ефект". Всяко физическо или умствено действие води до последстие,“ коментира режисьорът.

#операта #кармен #бизе #завръща #античния #театър #пловдив #премиерна #международна #продукция

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете