Факултетът по класически и нови филологии към Софийския университет организира дискусия за българската дипломация и изтокознанието

Факултетът по класически и нови филологии към Софийския университет организира дискусия за българската дипломация и изтокознанието

10 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Факултетът по класически и нови филологии към Софийския университет организира дискусия за българската дипломация и изтокознанието

Факултетът по класически и нови филологии (ФКНФ) към Софийския университет “Св. Климент Охридски‘‘ организира дискусия за българската дипломация и изтокознанието. Събитието e част от проект “Далечният Близък изток, близкият Далечен изток“, който има за цел да насърчи взаимодействието между изтоковедските катедри и специалности, развивани през последните десетилетия в Центъра за източни езици и култури, съобщават от Софийския университет.

Сред целите на проекта е и придобиване на по-голяма тежест в науката, образованието и обществото на този вид специалности.

На събитието са поканени да присъстват посланиците на държави, чиито езици, общества и култури се изучават в различни специалности на Факултета по класически и нови филологии – център на изтокознанието в България и региона. От името на всички посланици слово ще изнесе доайенът на дипломатическия корпус в България Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.

Събитието е посветено на ролята, която има специализираната интердисциплинарна подготовка, придобивана в изтоковедските специалности на Факултета по класически и нови филологии. Тя помага при изграждане на експертни умения, които подпомагат формирането и провеждането на българската външна политика в Близкия изток, Северна Африка, Централна Азия и Азиатско-тихоокеанския регион.

Пленарни доклади ще представят изтъкнати български дипломати и журналисти с голям професионален опит, сред които - посланик д-р Димитър Михайлов; посланик Петко Дойков; посланик д-р Георги Панайотов; посланик д-р Ангел Орбецов и д-р Бойко Василев (БНТ).

В рамките на дискусията изказвания ще направят и други изявени дипломати, възпитаници на изтоковедските специалности във Факултета по класически и нови филологии, които понастоящем ръководят българските дипломатически мисии в различни страни от Азия, Близкия изток и Северна Африка. Сред тях ще бъдат - посланик Деян Катрачев, от Кайро; посланик Славена Гергова от Тел Авив; посланик Пламен Цолов от Рабат; посланик Мариета Арабаджиева от Токио и посланик Николина Кунева от Техеран.

Събитието ще завърши с кратък студентски поздрав и коктейл с национални ястия от Близкия изток и Северна Африка, осигурени от арабските посолства в София.

БТА припомня, че Факултетът по класически и нови филологии към Софийския университет отпразнува езиковото многообразие и красотата на българския език в навечерието на 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, и в рамките на Майските дни на културата на СУ. Празникът се проведе с тържествено връчване на наградите от студентски конкурс по превод от чужд на български език под надслов "Светът е в нас чрез езика и писмеността", общофакултетска инициатива на университета. 

/ЙВЛ

#факултетът #класически #нови #филологии #фкнф #софийския #университет #климент #охридски #организира

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете