Емил Миразчиев ще представи монография - албум на група "РъБ" в Художествена галерия - Добрич

Емил Миразчиев ще представи монография - албум на група "РъБ" в Художествена галерия - Добрич

преди 4 дни · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Емил Миразчиев ще представи монография - албум на група "РъБ" в Художествена галерия - Добрич

Емил Миразчиев ще представи монографията - албум и сайта на група "РъБ" в четвъртък, 11 юли, в Художествена галерия - Добрич. За това съобщават от културния институт. Обемната книга събира множество съществуващи архивни, документални и визуални материали, както и изследователски текст, архивни текстове на изкуствоведи и теоретици, които са имали водеща роля в осмислянето и интерпретацията на дейността на групата, като Живка Валявичарска - основен изследовател на групата, Димитър Грозданов, Диана Попова, посочват още от галерията.

Формирана в Пловдив в началото на 1989 г., група "РъБ" оставя дълбока следа в историята като една от най-силните прояви на българското концептуално изкуство от 90-те години, отбелязват организаторите. Изложбите, акциите и пърформансите на група "РъБ" събираха цялата художествена общност и превърнаха Пловдив в своеобразна столица на концептуалното и политическо изкуство. Членове на групата са пловдивските художници Албена Михайлова, Румен Жеков, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Надя Генова, Павел Алберт, Моника Роменска и Венета Маринова.Въпреки нейния принос и влияние в сцената на съвременните визуални изкуства, явлението „РъБ“ досега остава маргинализирано в наложилите се наративи за съвременното изкуство в България. Група „РъБ“ има силно присъствие в артистичния живот на България в преломни исторически моменти и е повлияла в естетически и идеен план на много млади автори. Изявите на групата, както в зала, така и в публично пространство, променят нагласите и разбирането на публиката, свикнала с конвенционалните изложби и галерии.

Записки и документи от 1989 г. и началото на 1990 г. показват, че група „РъБ“ не е създадена като естетическа платформа, а като политическа позиция на група млади творци от Пловдив, желаещи да се разграничат от официалното Дружество на пловдивските художници и да променят обществото. Представянето на книгата ще бъде съпроводено от камерна изложба с творби на групата.

#емил #миразчиев #представи #монографията #албум #сайта #група #ръб #художествена #галерия

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете