Екскурзоводът е не просто разказвач на истории, той е артист, смята Вангел Илиев от „Старинен Пловдив"

Екскурзоводът е не просто разказвач на истории, той е артист, смята Вангел Илиев от „Старинен Пловдив"

8 юни 2024 г. · 11 мин. четене · Споделяне във Facebook


Екскурзоводът е не просто разказвач на истории, той е артист, смята Вангел Илиев от „Старинен Пловдив"

"Много хора си мислят, че екскурзоводството е лесна професия. Водиш хора, повтаряш едно и също нещо, а всъщност ти си артист, който има една публика и със своите знания за града или обекта, трябва за два часа да ги накара да забравят ежедневните си проблеми". Това каза в интервю за БТА главният екскурзовод на общинско предприятие "Старинен Пловдив" Вангел Илиев.

За втора година възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Пловдив участват в менторска програма на „Старинен Пловдив“, в която се обучават да бъдат екскурзоводи.

Всяка седмица ученици от специалността "Организация на туризма и свободното време" посещават обекти в Стария град и дискутират с менторите си на различна тематика. Включват се всички екскурзоводи, за да може децата да чуят различен прочит и да си изградят собствен облик на разказване, което е симбиоза от всички техни учители, каза Илиев. 

"Информацията за обектите е една, но начинът на представяне е много важен. Ние ги учим освен на теория и как да представят един обект, но и как да се разчупят пред публика", каза Илиев. По думите му има известна хигиена на изказа и не всичко като информация трябва да се представи.

Учениците се обучават как да разпознават различния вид публика, кога да направят пауза по време на беседата, кога да включат хумор или пък лична история. Идеята е да обикнат тази професия, защото хората усещат кога работиш от сърце и кога е назубрено, отбеляза Илиев. Според него да си пътешественик, да си харизматичен, да имаш чувство за хумор - са вродени качества на екскурзовода и не се възпитават. Децата са факли и нашата работа е да ги запалим, каза той и допълни, че за съжаление са малко младите хора в туризма, които имат отношение към това, което работят.

В работата на менторската програма за популяризирането на обектите на ОИ „Старинен Пловдив“ се участват още специалистите Вангел Илиев, Росен Танев, Валя Ангелова, Антоанета Пердикацева, Татяна Йорданова, Йорданка Парпулова и Ангелина Янакиева.

Благодарение на менторската програма успяхме да съчетаем теоретичната част с практическата на терен, каза Саво Хаджигенов, преподавател в гимназията по туризъм. По думите му интересът към специалността е голям, защото имат широк диапазон от изучавани специалност и предмети. Работим с туристически агенции, хотели, ресторанти, но благодарение на менторската програма учениците много повече се ентусиазираха и се докоснаха до едно от бижутата на Пловдив – Стария град. Запалихме искрата в тях да бъдат екскурзоводи и да представят града ни в най-добра светлина, посочи Хаджигенов. През обучението са преминали над 50 ученици, като двама от тях вече са назначени и работят на трудови договори като екскурзоводи. 

Елия Дечева и Георги Цанков от гимназията по туризъм са екскурзоводи на трудови договори към "Старинен Пловдив". Двамата владеят руски и английски език и смятат да продължат висшето си образование в сферата на туризма. Ние не просто разказваме истории, всеки ден срещаме различни хора - журналисти, историци, дипломати, които са от целия свят, и обогатяваме и себе си, каза Ели Дечеваа. Възможността, която ни дадоха нашите преподаватели и ментори с тази програма, ни отвори очите и видяхме от различна гледна точка сферата на туризма, която е прекрасна, разказа Георги Цанков. За него да бъдеш екскурзовод е призвание и дава възможност да представиш на туристите невероятното културно и историческо наследство, което страната ни има.

Главният екскурзовод на "Старинен Пловдив" Вангел Илиев започва работа в сферата на туризма, когато е на 21 години. Той има 14 години стаж като екскурзовод. Практикувал е в цяла България, но за него Пловдив със своята културна и историческа многопластовост е рай за екскурзовода. Имаме всички видове религиозни храмове и етноси, които се намират на територията на България - дали ще е архитектурен монумент, изкуство или занаят, то можем да представим всички цивилизации и времевите периоди, посочи Илиев. По думите му хората веднага усещат това, а някои дори казват, че променят дори гласа си, когато пристигнат в Пловдив. Тук спокойно можеш да преминеш от римско време – Античен театър, Римски стадион, Форума, през ранното християнство – Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, късноантичната сграда "Ирини", имаме и османския период с къщите от Стария град, посочи специалистът. 

Важно за екскурзовода е доброто владеене на езици и разпознаването на различните националности, които имат свои особености и интереси. Опитът на Илиев показва, че френскоговорящите туристи – швейцарци, французи, белгийци, пътуват подготвени. Те са едни от малкото, които все още вървят с книги и гидове, и на базата на оценките посещават обекти, разказа Илиев. По думите му за азиатските групи европейското изкуство не е интересно и те не могат да го усетят, защото понятието за изкуство за тях е различно. Арабските групи пък търсят повече природа. За англоговорящите Западна Европа вече е донякъде скучна и търсят различното, което намират в България, посочи екскурзоводът. Илиев допълни, че в последните три години Пловдив е посещаван най-много от испанци. 

#хора #мислят #екскурзоводството #лесна #професия #водиш #повтаряш #едно #нещо #всъщност

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете