Единадесетото издание на фестивала за ново европейско кино и тази година ще задоволи и най-изисканите вкусове, смята Магдалена Ралчева

Единадесетото издание на фестивала за ново европейско кино и тази година ще задоволи и най-изисканите вкусове, смята Магдалена Ралчева

1 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Единадесетото издание на фестивала за ново европейско кино и тази година ще задоволи и най-изисканите вкусове, смята Магдалена Ралчева

Единадесетото издание на фестивала за ново европейско кино и тази година ще задоволи и най-изисканите вкусове с 50-те ленти, които са включени в програмата- конкурсна и извънконкурсна и българско кино. Това каза на традиционната пресконференция преди официалното начало на единадесетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ неговият създател и изпълнителен директор Магдалена Ралчева.

Тя допълни, че за да е успешен фестивалът, се залага на много старателна селекция на филмите, които ще бъдат представени., Според нея втората важна причина е, че зрителите имат възможността да се гледат всички филмови ленти при вход свободен. „На трето място е потребността на публиката да гледа тези филми“, разкри Ралчева. Според нея „в съвременния свят хората предпочитат да гледат филмите в домовете си на стрийминг платформи и много трудно могат да излязат. „Златната липа“ е фестивал на публиката и аз съм много щастлива, че ние имаме една уникална публика, която през годините надгражда своя вкус и има непрестанна потребност от европейско кино“, посочи още тя. Магдалена Ралчева изказа благодарност към община Стара Загора, че „подкрепя този културен форум вече единадесет години и направи възможно той да се утвърди като една културна традиция не само в Стара Загора, не само в България, но и в Европа."

„Стара Загора е един град, в който културата и духовността да поставени на пиедестал“, заяви директорът на кино форума.

Специални поздрави часове преди откриване на фестивала отправи и заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева, която посочи, че „програмата на фестивала е изключителна и всички, които са се запознали с нея, могат да потвърдят това. Тя е наситена и за поредна година ще се провежда в три зали“, обясни Желева.

Фестивалът тази година ще се състои от днес до 5 юни.  Над 50 филма от 18 страни от Европа влизат във филмовата програма на фестивала. Тържествената церемония по откриване на фестивала ще се проведе традиционно в залата на Държавна опера Стара Загора тази вечер. По червения килим ще премине авторитетното петчленно международно жури, в което влизат известни български артисти и режисьори, кинотворци.

По време на откриващата церемония ще бъде връчена наградата за цялостен принос в киното – „Златна липа“, на голямата българска актриса Ели Скорчева. 

От 2 юни започват прожекциите на 9-те филма от конкурсната програма. Тази година за първи път зрителите имат възможност да гласуват за филма, който най-много им е харесал, и той да получи Наградата на публиката.

#единадесетото #издание #фестивала #ново #европейско #кино #тази #година #задоволи #найизисканите

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете