Дванадесет студенти от Нов български университет представиха модни колекции в конкурса IdeaModa

Дванадесет студенти от Нов български университет представиха модни колекции в конкурса IdeaModa

15 юни 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Дванадесет студенти от Нов български университет представиха модни колекции в конкурса IdeaModa

Четвъртото издание на конкурса на Нов български университет (НБУ) - IdeaModa, събра иновативни идеи, смели дизайнери и дръзки изпълнения. Дванадесет млади творци – студенти от НБУ, Национална художествена академия (НХА), Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) и Унгария, представиха своите креативни модни колекции. Моделите се състезаваха за награден фонд, който включва парична награда за започване или подпомагане на собствен бранд, обучение в магистърска програма по мода в НБУ и професионална шевна техника, съобщиха от екипа на НБУ.

Военно облекло, бомбър, широки панталони и силни рамене е концепцията на студента Петър Христакиев, спечелила сърцата на журито, съставено от изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти и модни фотографи. Христакиев спечели първата награда в международния конкурс за млади дизайнери IdeaModa. За колекцията си „Пясъчна буря“ той намира вдъхновение в пресечната точка на мъжествеността и женствеността и особено там, където границите се размиват, казва от НБУ. 

Победителят в конкурса беше обявен на финално ревю в голямата зала на регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. За първото си място Петър Христакиев получи и парична награда от 5000 лв., професионална шевна машина, дискова ножица Unique и представяне на колекцията в шоурума на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

Журито присъди втората награда на студента Данаил Капчин и колекцията му Pandæmonium. Тя представлява кратък анализ на боговете на съвременното общество - една разходка през ада, едно интервю с Дявола и неговите основни превъплъщения – седемте смъртни гряха. Високата оценка за колекцията на Данаил Капчин ще му помогне да развива своя талант с безплатно обучение в магистърска програма на НБУ. Младият дизайнер получи мултифункционална шевна машина Singer, както и възможност за самостоятелна изложба по време на Мелба дизайн фестивал в галерия УниКредит Студио.

Трето място, 3000 лв. и платен стаж в бутик All-U-Re, с възможност за участие в създаването на нова инсталация на витрината на бутика спечели Ива Георгиева – студент в Национална художествена академия (НХА). Тя получи и една специална награда - представяне на колекцията й в шоурума на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“. Колекцията й Bouquet Bandit е вдъхновена от истинска история и псевдоним на противоречивия образ на банковия обирджия, оставящ след себе си типичното gang настроение и трансформацията му в романтичен любител на цветята. Цветната символика в структурата на силуетите загатва деликатно - до момента , в който розовото триумфира, за да даде друга представа за бандитската улична естетика. Динамиката се разгръща в мания за печат на банкноти, “застрашени от изчезване” в дигиталното бъдеще и презентира култът към парите. Колекцията проследява метаморфозата на долара, от неговото текстилно естество - денимът, устойчив на време и тенденции - до превръщането му в комерсиален продукт за консуматорското общество, което винаги очаква нещо ново.

Младият дизайнер Богдана Костова получи професионална фотосесия в списание "Ева". Бояна Ангелова-Касабова, Ива Георгиева и Мариам Аласаад ще покажат своите колекции в Design Wеек Ljubljana.

IdeaModa стартира през юни 2018 г. Целта на конкурса е да предостави прозрачна и модерна платформа за изява на младите и талантливи модни дизайнери от България и Европа.

Право на участие в конкурса имат студенти в последната си година на обучение по мода, както и дизайнери до 35-годишна възраст, които работят за собствен или друг бранд. В предишните издания на конкурса са участвали студенти и завършили от НБУ, НХА, ЮЗУ “Неофит Рилски”, Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”, АМТИИ, Технически университет - София, както и IED Milano, Academy of Music, Theatre and Fine Arts - Moldova, Politecnico di Milano, Frederick University Nicosia – Cyprus, Германия, Унгария и други, отбелязват от НБУ. /ПВ/

 

 

#четвъртото #издание #конкурса #нов #български #университет #нбу # ideamoda #събра #иновативни

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете