Два спектакъла са в програмата за последния ден на Комедийния театрален фестивал "Тодор Колев"

Два спектакъла са в програмата за последния ден на Комедийния театрален фестивал "Тодор Колев"

1 юли 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Два спектакъла са в програмата за последния ден на Комедийния театрален фестивал "Тодор Колев"

Два спектакъла са включени в програмата на днешния последен ден на Комедийния театрален фестивал "Тодор Колев". Публиката може да види "Седемте стола”, продукция на Драматичен театър Ловеч на голямата сцена на Драматично-куклен театър "Васил Друмев". По-късно на камерната сцена на Шуменския театър ще се играе театрален джемсешън „за ЧУДОиМИР“ на Нов български университет.

Спектакълът "Седемте стола” е по романа „Дванадесетте стола” на Иля Илф и Евгений Петров. Награден е за най-добра режисура и най-добра сценография на двадесет и шестия международен театрален фестивал „Дни на комедията” в Куманово, както и с награда ИКАР за водеща мъжка роля на проф. Пенко Господинов. Драматизацията и режисурата са на Дамян Тенев. Сценограф е Радостина Тенева. Композитор на музиката в спектакъла е Георги Георгиев от група „Остава”. Участват актьорите проф. Пенко Господинов, Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Георги Грозев, Елица Костова, Павел Емилов, Явор Костов-Яша.

Театрален джемсешън „за ЧУДОиМИР“ е създаден по текстове на Чудомир. Те се изпълняват от дипломанти на програма „Театър“ в Нов български университет. Режисьор е доц. Ася Иванова, директор на Университетски театър НБУ. Сценичната среда и костюмите са на Ния Григорова.

За БТА доц. Иванова заяви, че работи със студентите по изграждане на актьорска партитура на базата на текст и от години работи по текстове на Чудомир. "С този випуск решихме да обединим опитите на всеки един студент. Нарекохме спекакъла джемсешън, защото имаме тема, някои от разказите и текстовете дори се повтарят, но имат различна интерпретация от различните студенти", подчерта Иванова. Тя добави, че с джемсешън „за ЧУДОиМИР“ са закрили Чудомировите празници в Казанлък и благодари на фондация "Чудомир", че е предоставила правата за ползване на текстовете безвъзмездно.

Пропомняме, че вчера в програмата на Комедийния театрален фестивал "Тодор Колев" се игра спектакълът "Първият дневник“. На 28 юни беше представен спектакълът Недовършена пиеса за механичен нож“. На 27 юни се играха „Дабъ дешил ине“ и „Диканка“. На 26 юни публиката проследи спектаклите „Банкови кризи и наказания“ и „Мартин, Данчо и майка им“. В първия ден на форума 25 юни беше представен спектакълът „Да, господин премиер".

Както БТА съобщи, първото издание на Комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“ беше открито с кратка церемония в Градската градина в Шумен. Председател на журито на фестивала е дъщерята на Тодор Колев - актрисата Албена Колева, а членове са директорът на ДКТ „Васил Друмев“ - Илия Виделинов и драматургът Десислава Василева. Наградите във фестивала ще бъдат обявени на 1 юли.

#два #спектакъла #включени #програмата #днешния #последен #ден #комедийния #театрален #фестивал

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете