Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

10 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

Духът на войната в Украйна витае над фестивала в Авиньон - голямо театрално събитие, което продължава до 21 юли във Франция, с полски хоров спектакъл, обединяващ жени, травмирани от насилието, както и с представления на украински артисти, предаде АФП.

"Майки, песен за военно време" - пиеса, която се играе от днес, е "пряка реакция на руското нахлуване в Украйна в цялата му бруталност", казва режисьорката Марта Гурницка пред АФП.

В Почетния двор на Папския дворец 21 жени на възраст от 9 до 72 години - "украинки, избягали от войната, жени от Беларус, пострадали от политическо преследване, полякини, отворили вратите си", са се събрали за "хорово" изпълнение.       "Исках да помогна на тези, които пристигнаха в Полша в първите дни на войната, избухнала през февруари 2022 г.", казва Гурницка.

Няколкостотин хиляди души бягат от Беларус бягат, в частност в Полша, след вълната от репресии, която обхвана страната след преизбирането на президента Александър Лукашенко през 2020 г.

На сцената, без никакъв декор, жените без костюми пресъздават мотиви от древните украински музикални традиции под звуците на няколко барабана. По време на изпълнението си те назовават насилието, извършено над жените, или призовават любовта.

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва Марта Гурницка. 

На фестивала в Авиньон са поканени и украински артисти, които да представят богата програма от театър, танц, фотоизложби и прожекции. Целта на проекта е да им осигури "дългосрочна подкрепа след цялата тази разруха", казва Ирина Нирша, директор на програмите за сценични изкуства в Украинския институт, който оказва финансова подкрепа на тази инициатива.       Сред гостите са актьори от Националния академичен драматичен театър "Иван Франко", който е популярен в Киев. Те ще представят "Калигула" на Камю под режисурата на директора на театъра Иван Уриевски.       "Използваме изкуството като политически инструмент и искаме да създаваме проекти, които дават възможност на хората да осмислят преживяванията си", казва Евгения Видишчева, режисьор на документално-музикален спектакъл, базиран на дневниците на две сестри. Той разказва за опустошителната обсада на украинския град Мариупол, като същевременно напомня, че животът продължава.

#духът #войната #украйна #витае #фестивала #авиньон #голямо #театрално #събитие #което

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете