Дипломантите от специалност "Книга, илюстрация, печатна графика" на НХА показаха творбите си в столичната галерия "Академия"

Дипломантите от специалност "Книга, илюстрация, печатна графика" на НХА показаха творбите си в столичната галерия "Академия"

10 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Дипломантите от специалност "Книга, илюстрация, печатна графика" на НХА показаха творбите си в столичната галерия "Академия"

Дипломираните бакалаври и магистри от специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“ на Националната художествена академия (НХА) показаха творбите си в галерия „Академия“ на НХА днес. Изложбата им ще бъде подредена до 19 юли.

"Това е втората година, в която изложбите се провеждат с променен формат, но всъщност изложби на дипломиралите се бакалаври и магистри е имало всяка година", каза пред БТА доц. д-р Регина Далкалъчева, декан на факултета по изящни изкуства на НХА и водещ на магистърските програми. "Преди това се организираше една по-мащабна изложба на дипломиралите се алумни, която се случваше в изложбеното пространство на галерията на Съюза на българските художници. Това означава, че всички специалности от бакалавърската степен излагаха едновременно своите дипломни работи. От две години насам обаче се взе решение да се създаде поредица от изложби, които представят не всички специалности наведнъж, а има особени концептуални комбинации между две, три специалности или на една отделна", каза доц. д-р Регина Далкалъчева.

"Като вид издания представяме особен съвременно актуален вид, който е авторското издание, изцяло реализирано от художника. Това са идеи и контексти, изиграни като драматургична наративна структура на книжното издание. Това са картинни книги, създадени с условието да бъдат полиграфически реализирани в голям тираж. Имат експериментална, неконвенционална и пространствена форма, която се отклонява изцяло или надгражда кодексовата форма на книжното тяло. При магистрите илюстратори виждаме независими арт издания, които са направление от общата много голяма територия на арт книгата. В техния случай тиражите са авторски дефинирани. В магистърската група участват млади художници, които са се дипломирали в три от магистърските програми на специалността. Темите са разнообразни: от визуално познавателни, до философски, научно обвързани в територията на психологията и т.н. Търсим онази искрена, емоционална и мисловна комуникация между художника и читателия в арт изданията", каза доц. д-р Далкалъчева.

Пред репортер на БТА говори и един от завършилите магистри - Анна Иванова. "Моят проект е арт издание, посветено на любовна обсесия или лимеренцията. Започна, след като намерих любовни писма от 1947 г. на момиче на име Анна, които са написани към писателея Милчо Радев. Писмата са много драматични, експресивни и интересни. Мотивацията ми да ги използвам беше желанието ми да изобразя изразяването на този обсесивен тип любов. "В средата на книжката има научен текст, който обяснява лимеренцията и нейните етапи на развитие", допълни тя.

 

#дипломираните #бакалаври #магистри #специалност #книга #илюстрация #печатна #графика #националната #художествена

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете