АП: Турски политик изненадващо предлага предсрочно освобождаване на лидера на ПКК, който е в затвора

АП: Турски политик изненадващо предлага предсрочно освобождаване на лидера на ПКК, който е в затвора

преди 3 часа · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


АП: Турски политик изненадващо предлага предсрочно освобождаване на лидера на ПКК, който е в затвора

Лидерът на крайнодясната турска националистическа „Партия на националистическото движение“ (ПНД) Девлет Бахчели, съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, изрази днес мнение, че лишеният от свобода лидер на паравоенна кюрдска групировка може да бъде освободен предсрочно, ако се откаже от насилието и разпусне организацията си, предаде Асошиейтед прес.

Безпрецедентното изказване на лидера на ПНД Девлет Бахчели идва на фона на спекулациите, че Ердоган търси подкрепа от прокюрдската политическа партия в парламента на Турция, за да приеме нова конституция, която може да му позволи да остане на власт за неограничен период от време, отбелязва АП.

Действащата конституция не позволява на Ердоган, който е на власт от 2003 г. като министър-председател, а след това и като президент, да се кандидатира отново за поста, освен ако не бъдат свикани предсрочни избори.

Прокюрдската „Партия за равенство и демокрация на народите" (ДЕМ) – третата по големина партия в парламента – отдавна се стреми към подобряване на условията за Абдуллах Йоджалан, лидер на забранената „Кюрдска работническа партия“ (ПКК).

Йозгюр Йозел, лидерът на основната опозиционна „Народнорепубликанска партия“ (НРП) каза, че въпросът трябва да бъде решаван само при участие на всички партии.

„Този план изглежда решава проблема на Реджеп Тайип Ердоган, а не на Турция и затова намирисва“, допълни Йозел, имайки предвид спекулациите, че управляващият алианс се опитва да получи подкрепата на прокюрдската партия.

От 1999 г. Йоджалан излежава доживотна присъда в затвор на остров край Истанбул. ДЕМ твърди, че понастоящем Йоджалан е държан в изолация.

ПКК се бори за автономна държава в югоизточната част на Турция от 1984 г. насам и насилието е отнело живота на десетки хиляди хора, припомня АП. Групата е смятана за терористична организация от Турция и нейните западни съюзници.

„Нека лидерът на терористите (...) едностранно да обяви, че тероризмът е приключил и че организацията му е разпусната“, заяви Бахчели в реч в парламента. „Ако изолацията на лидера на терористите бъде отменена, нека той да дойде и да говори на заседанието на ДЕМ във Великото национално събрание на Турция. Ако той прояви тази решителност, нека се отвори пътят за регулиране към правото на надежда“, каза Бахчели във връзка с правото на лишен от свобода човек на реабилитация и евентуална свобода.

Преди това Бахчели поддържаше твърда позиция срещу ПКК, като категорично подкрепяше военните действия на държавата срещу нея и свързаните с нея структури в съседна Сирия. Преди това той отхвърляше преговорите или мирните преговори с групировката.

ДЕМ реагира положително на изявлението на Бахчели.

„Нека изолацията бъде вдигната, нека г-н Йоджалан излезе и говори, нека всички видим какво има да каже. Трябва да се предприеме спешна стъпка в това отношение, преди да е станало твърде късно“, заяви съпредседателката на партията Тюлай Хатимогулларъ.

Ибрахим Билмез, адвокат, който представлява Йоджалан, също приветства изявлението на Бахчели.

„Всяка покана, която отговаря на изискванията на закона и се съобразява с него, е важна“, заяви Билмез пред информационния сайт „Дувар“ и добави, че е подал молба за среща с Йоджалан.

#лидерът #крайнодясната #турска #националистическа #партия #националистическото #движение #пнд #девлет #бахчели

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете