Албанският президент и членовете на босненското Председателство обсъдиха двустранното и регионалното сътрудничество в Сараево

Албанският президент и членовете на босненското Председателство обсъдиха двустранното и регионалното сътрудничество в Сараево

преди 2 часа · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Албанският президент и членовете на босненското Председателство обсъдиха двустранното и регионалното сътрудничество в Сараево

Албанският президент Байрам Бегай пристигна днес на двудневно официално посещение в Босна и Херцеговина за потвърждение на традиционното приятелство между двете страни и важността на по-нататъшното укрепване на сътрудничеството на всички равнища, съобщи босненската национална телевизия БХРТ.

На съвместна пресконференция с членовете на босненското Председателство днес Бегай подчерта значението на албанската общност, която е добре интегрирана в Босна.

„Нашите общности в страните ни са основният мост за формиране и поддържане на добрите отношения между Босна и Албания“, заяви Бегай, като допълни, че отварянето (повторното отваряне – бел. ред.) на съответните посолства в Тирана и Сараево е ключова стъпка в укрепването на дипломатическите и икономическите отношения.

Той посочи, че Албания гледа на Босна като на стратегически съюзник в региона и изрази желание за укрепване на икономическото сътрудничество, обмена на стоки и услуги.

Бегай подкрепи териториалната цялост и суверенитета на Босна и приветства отварянето на преговорите за присъединяване на страната към Европейския съюз.

„Искаме Западните Балкани да бъдат напълно част от Европейския съюз. Това е единствената алтернатива за сигурност и просперитет на нашите страни и по-добър живот за гражданите. За нас това е главна стратегическа, но и житейска цел“, подчерта той.

Председателстващият босненското Председателство Денис Бечирович потвърди, че стратегическите цели на двете страни са идентични.

„И двете страни желаят пълноправно членство в ЕС. Албания вече е пълноправна членка на НАТО, а държавните органи на Босна решиха, че наша цел е пълноправното членство в НАТО“, подчерта Бечирович.

Сръбският представител в босненското Председателство Желка Цвиянович потвърди важността на добросъседските отношения, „дори и вътре в Босна да съществуват разногласия относно конкретни въпроси“.

„Трябва да внимаваме за крехките отношения, трябва да си подбираме думите. Трябва да мислим как да решаваме общите въпроси и как по-добре да се разбираме. Мисля, че има да чакаме доста, за да влезем в ЕС и затова е важно да развиваме отношенията в регионален план“, подчерта тя. „Не трябва да имаме двойни стандарти. Не е тайна, че в Босна не се разбираме по много въпроси, но е важно да подобряваме отношенията си въпреки това“.

Албанският президент призова Босна да признае независимостта на Косово, защото по думите му това признание играе ключова роля в укрепването на мира в региона. Той призова и за премахване на визовия режим за Косово в страната в рамките на Берлинския процес за Западните Балкани. 

Бечирович отбеляза, че едностранното решение на косовския премиер Албин Курти за премахване на визите за пътуващите в Косово босненски граждани е важно решение. Той изрази надежда, че скоро Босна ще може „да върне услугата“. 

Хърватският представител в Председателството Желко Комшич също потвърди добрите политически отношения между Албания и Босна и подчерта, че въпросът за свободното придвижване на косовските граждани в Босна трябва да бъде решено между Косово и Босна, без намесата на трети страни. По думите му отношенията между двете страни трябва да се разглеждат в по-широк контекст на сътрудничество в целия регион.

#албанският #президент #байрам #бегай #пристигна #днес #двудневно #официално #посещение #босна

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете