ДСИ настоява за промени в конституцията, за спазване на Охридския рамков договор и започва срещи с гражданите и структурите си

ДСИ настоява за промени в конституцията, за спазване на Охридския рамков договор и започва срещи с гражданите и структурите си

преди 3 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


ДСИ настоява за промени в конституцията, за спазване на Охридския рамков договор и започва срещи с гражданите и структурите си

От най-голямата албанска партия в Северна Македония "Демократичен съюз за интеграция" (ДСИ) призоваха правителството на страната да започне парламентарната процедура за промените в конституцията, като потвърдиха, че за ДСИ, която вече е в опозиция, европейската перспектива за страната „остава безспорен приоритет”.

В прессъобщение на ДСИ за провелото се вчера заседание на председателството на Генералния съвет на партията, се казва, че ДСИ „оценява, че отделянето на Република Северна Македония от пакета с Албания по пътя на европейската интеграция представлява лоша новина за страната и за всички граждани”.

От ДСИ отново призовават всички парламентарно представени политически партии да подкрепят проектозакона, внесен от тях за ветинг (процес на подробна преценка, която гарантира годността на определена личност за обществена служба – бел. ред.), който ще допринесе "за повишаване на доверието на гражданите в съдебните органи". От партията отново припомнят предложението си „за проверка и контрол на произхода на имуществото за всички заемащи публични длъжности през последните 33 години”, както и за „необходимостта от пълно разследване на процеса на приватизация и преход и на олигархията, създадена от този процес".

От ДСИ изразяват загриженост от това, че правителствените политики нарушават междуетниеските отношения, и подчертават „необходимостта от зачитане на етническата легитимност на изборния процес и междуетническия характер на институциите в съответствие с волята на избирателите и общностите”, а „към близките приятели на страната, към подписалите Охридския рамков договор – САЩ и ЕС”, в съобщението се призовава „за още по-голяма ангажираност за последователно спазване на Охридския договор от институциите, създадени след последните парламентарни избори”.

Централното председателство на ДСИ започва срещи със структурите си по места, се уточнява още в съобщението. От ДСИ отново призовават коалицията от албански партии ВЛЕН, част от правителството на Северна Македония, да се оттегли от него и заявяват, че ДСИ и коалицията, с която тя се яви на парламентарните избори през май – „Европейски фронт”, „нямат интерес да участват в такъв правителствен формат".

Решенията на заседанието на ДСИ се очакваха с особено внимание в Република Северна Македония, след като лидерът на партията Али Ахмети обяви, че има вероятност ДСИ да организира протести. Една от причините за това е, че „Европейски фронт” получи по-голям изборен резултат, но в правителството влезе другата коалиция от албански партии – ВЛЕН. От ДСИ смятат това за нарушение на Охридския рамков договор и нарушаване на етническата легитимност в управлението на държавата. 

В коментар на решението на ДСИ да организира срещи с гражданите, министърът на здравеопазването и един от лидерите на ВЛЕН Арбен Таравари заяви, че от ДСИ „първо бяха за организиране на протести, но сега, поради ниските температури са решили да се срещат с гражданите”. Таравари препоръча на ДСИ „най-напред да започнат да реформират партията” си и "да се адаптират (с това) да бъдат в опозиция". 

#найголямата #албанска #партия #северна #македония #демократичен #съюз #интеграция #дси #призоваха

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете