Тимчо Муцунски се е срещнал с новия състав от страна на Северна Македония на съвместната историческа комисия с България

Тимчо Муцунски се е срещнал с новия състав от страна на Северна Македония на съвместната историческа комисия с България

преди 2 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Тимчо Муцунски се е срещнал с новия състав от страна на Северна Македония на съвместната историческа комисия с България

Министърът на външните работи и външната търговия на Северна Македония Тимчо Муцунски е провел протоколна среща с новите членове на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република Северна Македония и Република България, съобщават от Министерството на външните работи в Скопие.

В обръщение към членовете на комисията Муцунски е подчертал, че с целия си капацитет Министерството на външните работи и външната търговия е на тяхно разположение „в процеса на отговорно и безпрепятствено по-нататъшно изпълнение на техните редовни дейности”. 

„Той посочи, че решенията и дискусиите в комисията трябва да се базират на научни аргументи и при пълно зачитане на академичната свобода. В същото време той подчерта личния си ангажимент за независимост при вземането на решения от комисията, без политически влияния и натиск”, пише в съобщението.

На закрито заседание в началото на септември правителството на Християн Мицкоски промени почти напълно състава от страна на Северна Македония в съвместната комисия, сменен беше и съпредседателят ѝ, като на мястото на Драги Георгиев беше назначен Ванчо Георгиев. Новият съпредседател на комисията от страна на Северна Македония беше неин член до 2021 г., когато я напусна с аргументите, че върху работата ѝ се оказва политически натиск. 

След промените в състава на комисията, вече бившите ѝ членове излязоха в медиите с позиция, в която се казваше, че работата на историческата комисия е била постоянна мишена на политически мотивирани атаки от страна на множество медии и политически партии, а работата ѝ е била използвана за постигане на политически цели и от експертен, комисията се превръща в политически орган.

Заради извършените промени в състава на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, планираното за септември заседание, което трябваше да се проведе в Скопие беше отложено. 

#министърът #външните #работи #външната #търговия #северна #македония #тимчо #муцунски #провел

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете