Сърбия и Черна гора са двете най-близки страни в региона и трябва да градят общо бъдеще според председателя на черногорския парламент

Сърбия и Черна гора са двете най-близки страни в региона и трябва да градят общо бъдеще според председателя на черногорския парламент

преди 2 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сърбия и Черна гора са двете най-близки страни в региона и трябва да градят общо бъдеще според председателя на черногорския парламент

Като „братска среща“, която е изключително важна за укрепването на отношенията между „двете най-близки страни“ в региона – Сърбия и Черна гора, окачестви председателят на черногорския парламент Андрия Мандич срещата си с премиера на Сърбия Милош Вучевич в Белград днес, предаде ТАНЮГ.

Основна тема на срещата бяха съвместни инфраструктурни проекти, като по информация на черногорското издание „Виести“ двамата са изразили общо мнение, че изграждането на участъка от магистралата, който ще свързва северния черногорски град Андриевица и сръбското селище Дуга Поляна, би било за предпочитане да бъде представено на международен търг като съвместен проект на Черна гора и Сърбия.

 Мандич, който е лидер на просръбската партия Нова сръбска демокрация, посочи, че Сърбия и Черна гора трябва да изградят по-добро общо бъдеще, основите на здрава икономика и по-добри инфраструктурни връзки.

Кабинетът на Мандич съобщи, че той и Вучевич са обсъдили капитални инфраструктурни проекти за магистралата, реконструкцията на железопътната линия Белград-Бар и оценяване на пристанището на Бар, допълва още „Виести“.

„Мандич изтъкна, че Черна гора е предоставила средства за участъка от магистралата до Андриевица, както и за реконструкцията на частта от железопътната линия, разположена в Черна гора. Събеседниците се съгласиха, че изграждането на участъка, който ще свързва Андриевица и Дуга Поляна, е желателно да бъде представено в международен търг като съвместен проект на Черна гора и Сърбия“, се казва в съобщението, цитирано от „Виести“.

Вучевич каза, че Сърбия „няма по-близка страна от Черна гора“ и че тази среща „обърна нова страница в нашите отношения“, както и че Сърбия иска интензивно укрепване на двустранното сътрудничество и че в този контекст назначаването на посланик на Черна гора в Сърбия е изключително важно, съобщи още „Виести“.

Миналата седмица бяха оповестени резултатите от преброяването в Черна гора, където 256 463 граждани се определят като черногорци (41,12 процента), а 205 370 (32,39 процента) се определят като сърби при население на страната от около 620 000 души.

#братска #среща #изключително #важна #укрепването #отношенията #найблизки #страни #региона #сърбия

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете