Въоръжени лица откриха огън на няколко места в Северен Кавказ, съобщиха руски официални представители

Въоръжени лица откриха огън на няколко места в Северен Кавказ, съобщиха руски официални представители

24 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Въоръжени лица откриха огън на няколко места в Северен Кавказ, съобщиха руски официални представители

Въоръжени лица днес откриха огън по синагога, православна църква и полицейски пост в руския севернокавказки регион Дагестан, като убиха шестима полицаи и раниха 12, съобщиха руските информационни агенции, цитирайки вътрешното министерство на региона, предаде Ройтерс.

Според местна религиозна организация в населения предимно с мюсюлмани регион убитите са девет, включително седем полицаи.

Вътрешното министерство, цитирано от руските информационни агенции, заяви, че четирима въоръжени лица са били застреляни. Местен служител заяви, че още един извършител е бил убит по време на престрелка в църква в град Махачкала, столицата на региона.

Съобщава се, че е бил убит и православен свещеник.

В началото на века в Дагестан избухна ислямистки бунт, който бе пренесен от съседна Чечения, а руските сили за сигурност започнаха агресивна борба с екстремистите в региона, припомня Ройтерс.

Агенциите съобщават за престрелки в центъра на Махачкала.

В неофициален канал в приложението за съобщения "Телеграм" се казва, че полицията се готви да щурмува сграда, в която се крият въоръжени лица в град Дербент, на около 125 километра по-на юг.

Въоръжените лица са нападнали синагога и църква в Дербент, където от древни времена живее еврейска общност и където има обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. От министерството на вътрешните работи съобщиха, че синагогата и църквата са в пламъци.

Ръководителят на регионалното правителство на Дагестан обеща строги наказания за "всички сили, които стоят зад тези отвратителни действия".

Междувременно е бил задържан ръководителят на Сергокалинския район на Дагестан Магомед Омаров, във връзка с участието на синовете му в терористичния акт в Махачкала и Дербент, съобщиха руските правоохранителни органи, цитирани от ТАСС.

"Магомед Омаров е задържан във връзка с факта, че синовете му са участвали в атентата в Махачкала и Дербент", заяви представител на органите.

Местните власти в множество руски региони обявиха, че засилват мерките за сигурност.

#въоръжени #лица #днес #откриха #огън #синагога #православна #църква #полицейски #пост

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете