Германският канцлер Шолц посрещна емира на Катар в дворец близо до Берлин

Германският канцлер Шолц посрещна емира на Катар в дворец близо до Берлин

преди 2 часа · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Германският канцлер Шолц посрещна емира на Катар в дворец близо до Берлин

Германският канцлер Олаф Шолц днес посрещна емира на Катар шейх Тамим бин Хамад бин Халифа ал Тани на второто му посещение в Германия през последната година, предаде ДПА.

Шолц се срещна с Тамим в двореца Мезеберг - къща за гости, използвана от германското правителство, разположена северно от Берлин. 

Срещата на това място се смята за оказване на особена чест, тъй като Шолц рядко приема там гости от чужбина. За последен път в двореца е гостувал френският президент Еманюел Макрон, отбелязва ДПА.

Правителството на Шолц се стреми да си партнира с Катар, за да даде възможност за депортиране на афганистански граждани от Германия обратно в Афганистан. Катар поддържа добри отношения с твърдолинейния ислямистки талибански режим.

Катар също така поддържа тесни връзки с палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа и ливанското движение "Хизбула", които  са въвлечени във войни с Израел, близък съюзник на Германия. 

Европейският съюз смята и "Хамас", и "Хизбула" за терористични организации.

Богатото емирство от Персийския залив е важен посредник в близкоизточните конфликти, в които участва Израел, поради връзките си с двете групировки.

Катар, който притежава огромни запаси от природен газ, се интересува също от инвестиции в Германия и от износ на втечнен природен газ за страната.

#германският #канцлер #олаф #шолц #днес #посрещна #емира #катар #шейх #тамим

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете