КосоваПрес: Заминаването на лекарите в чужбина, регионален проблем

КосоваПрес: Заминаването на лекарите в чужбина, регионален проблем

преди 2 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Заминаването на лекарите в чужбина, регионален проблем

Според представители на лекарите в Косово, Албания и Северна Македония броят на здравните специалисти, търсещи работа в европейските страни, не е намалял, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес. Неподходящите условия на труд и ниските заплати се смятат за основните причини, поради които здравните работници напускат региона.

Бедри Рамадани, родом от Косово, живее и работи в Германия от 25 години.

Той е заместник-директор на Клиниката по кардиохирургия в Дюселдорф и казва, че условията за работа там са много добри.

Рамадани не изключва възможността да работи и в Косово в бъдеще, но казва, че политиката на страната трябва да подкрепя здравните институции, така че лекарите да имат по-подходящи условия за работа.

Точният брой на здравните специалисти, напуснали Косово, не е известен. Но един показател е броят на искащите сертификат за етика и професия – документ, който служи за работа в чужбина.

До края на тази година се очаква броят на здравните специалисти, които искат този сертификат, да надхвърли сто, казва президентът на Косовската лекарска камара Плеурат Сейдиу.

От Националния съвет на Ордена на албанските лекари (KKUMSH) също посочиха в писмен отговор до КосоваПрес, че през изминалата година броят на лекарите, които са поискали сертификат за работа в чужбина, е около 150.

Според Националния съвет на Ордена на албанските лекари повечето от тях са общопрактикуващи лекари.

Според този съвет някои от страните, в които кандидатстват албански лекари, са Италия, Германия, Англия, САЩ, Канада, Франция, Швейцария и Австрия.

Приблизително същата цифра като тази в Косово споменава и лидерът на Дружеството на лекарите в Северна Македония Невзат Елези.

От няколко години Косово е изправено пред проблема с напускането на здравния персонал.

По-голямата част от напускащите страната са медицински сестри.

Заплатата на медицинските сестри в Косово е около 500 евро, докато тази на лекарите стига до над 1000 евро.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора ѝ като източник)

#представители #лекарите #косово #албания #северна #македония #броят #здравните #специалисти #търсещи

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете