Турция и Латвия ще засилят сътрудничеството в отбранителната индустрия, каза турският външен министър на среща с латвийската си колега

Турция и Латвия ще засилят сътрудничеството в отбранителната индустрия, каза турският външен министър на среща с латвийската си колега

преди 2 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция и Латвия ще засилят сътрудничеството в отбранителната индустрия, каза турският външен министър на среща с латвийската си колега

Турция и Латвия ще засилят сътрудничеството в отбранителната индустрия, каза турският външен министър Хакан Фидан на пресконференция с латвийската си колега Байба Браже днес в Анкара, предаде Анадолската агенция.

„Ще засилим сътрудничеството си в тази сфера с материални проекти“, каза Фидан.

Относно борбата с тероризма Фидан каза, че „по-специално в борбата срещу (Фетхуллахистката терористична организация) ФЕТО, искам да изразя още веднъж очакванията ни за по-крепко сътрудничество и предприемане на конкретни стъпки“.

Той подчерта „решимостта“ на Турция да продължи да се бори срещу групата, замесена в опита за преврат в страната от 2016 г.

Според турското правителство ФЕТО и нейният базиран в САЩ лидер Фетхуллах Гюлен са организирали неуспешния преврат от 15 юли 2016 г. в Турция, при който бяха убити 252 души, а други 2734 ранени. 83-годишният Гюлен почина в неделя в болница в американския щат Пенсилвания.

След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. правителството обвини Гюлен и привържениците му в организиране на преврата, а движението на проповедника беше определено от турските власти като „Фетхуллахистка терористична организация“ (ФЕТО). Десетки хиляди турци бяха арестувани по обвинения за връзки с гюленисткото движение.

Фидан благодари за подкрепата на Рига за присъединяването на Турция към Европейския съюз и подчерта, че Турция има политическа воля да развива връзките си с ЕС по „конструктивен“ начин, но очаква от ЕС да демонстрира ясно поведение.

Той повтори позицията на Анкара относно войната на Израел в Газа и Ливан и призова международната общност да подкрепи усилията на Палестина да създаде държава. Той допълни, че Турция подкрепя всички мирни инициативи, включително и за приключване на войната в Украйна. По думите му международното право трябва да се прилага еднакво в северната и в южната половина на света.

Турският външен министър посочи, че Турция и Латвия се стремят да увеличат посещенията на високо равнище, както и да развият и разнообразят икономическото сътрудничество. Той отбеляза, че отношенията могат да бъдат подобрени в много сектори, включително търговията, инвестициите, транспорта и др. Според него Съвместната икономическа и търговска комисия между Турция и Латвия е важен механизъм за постигане на тези цели.

Латвийската външна министърка Байба Браже отбеляза, че хиляди латвийци посещават Турция всяка година и призова турските граждани да пътуват по-често до Латвия. 

Тя акцентира върху възможността двете страни да споделят идеи за справянето с горските пожари, както и да си сътрудничат в борбата с тероризма за националния просперитет и сигурност.

#турция #латвия #засилят #сътрудничеството #отбранителната #индустрия #каза #турският #външен #министър

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете