Турският изтребител КААН извърши успешно втори тестов полет

Турският изтребител КААН извърши успешно втори тестов полет

6 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турският изтребител КААН извърши успешно втори тестов полет

Турският боен самолет КААН (KAAN), чийто първи тестов полет беше на 21 февруари, успешно извърши втория си тестов полет рано тази сутрин, съобщи вестник „Тюркийе“.

Вторият тестов полет на КААН, който е важен технологичен проект в Турция, беше проведен от Турската аерокосмическа индустрия (TAI). 

Генералният директор на Турската аерокосмическа индустрия Темел Котил каза, че първият полет на произведения в Турция изтребител е продължил 13 минути, като е развил скорост от 230 възела (близо 426 километра в час), докато е летял на височина от 8000 фута (над 2,4 километра).

С националния си боен самолет Турция ще се превърне една от само петте държави, които имат способността да произвеждат самолети от пето поколение, отбелязва вестникът. Включването на КААН в арсенала на турските военновъздушни сили се очаква да стане през 2028 г.

Оборудван с усъвършенствано въоръжение, КААН е способен да участва в битка въздух-въздух и да изпълнява прецизни свръхзвукови удари. Той подобрява бойните способности чрез интегриране на изкуствен интелект и поддръжка на невронни мрежи.

Изтребителят може да достигне максимална скорост от 1,8 Мах (2222 километра в час) и е разработен от TAI с цел да замени остаряващия флот от F-16 на турската армия.

#турският #боен #самолет #каан #kaan #чийто #тестов #полет #успешно #извърши

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете