Спектакълът „Първият дневник“ и филмът „Опасен чар" са в програмата за деня на Комедийния театрален фестивал „Тодор Колев" в Шумен

Спектакълът „Първият дневник“ и филмът „Опасен чар" са в програмата за деня на Комедийния театрален фестивал „Тодор Колев" в Шумен

29 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Спектакълът „Първият дневник“ и филмът „Опасен чар" са в програмата за деня на Комедийния театрален фестивал „Тодор Колев" в Шумен

Спектакълът „Първият дневник“ и филмът „Опасен чар" са в програмата за деня на Комедийния театрален фестивал „Тодор Колев" в Шумен, съобщават организаторите.

„Първият дневник“ е продукция на City Mark Art Center, авторски спектакъл на Елица Костова и Павел Емилов по текст на Марк Твен. Сценографията е дело на Лиляна Петрова и Павел Илиев. На сцената са актьорите Елица Костова и Павел Емилов. Спектакълът ще се играе тази вечер часа в камерната зала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев".

За БТА Елица Костова съобщи, че с Павел Емилов са били в един клас в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ и са искали да продължат да работят заедно, като създават театрални постановки. В търсене на най-подходящият тест са се спрели на Марк Твен. "Хареса ни това, че текстът звучи актуално, че всеки може да се разпознае в него, че става въпрос за любов, това ни спечели", допълни Костова.

Започва се от това, че мъжът и жената са дотолкова различни, че всеки дърпа в своята посока, никой не иска да направи компромис, с течение на времето разбират, че са зависими един от друг, че имат нужда да са заедно, преоткриват се и това е същината на текста, каза още Костова. Тя поясни, че различията между мъжа и жената, сблъсъкът на характерни за двата пола черти задават комичните моменти в спектакъла.

Премиерата на „Първият дневник“ е била на 17 април 2023 година в City Mark Art Center в София. Досега спектакъла не е игран извън столицата, добави Костова. 

Филмът "Опасен чар" на режисьора Иван Андонов е последната лента с участието на Тодор Колев, която ще бъде представена в съпътстващата програма на комедийния фестивал в Шумен. Филмът ще бъде прожектиран тази вечер безплатно в парка до Паметника на свободата до Община Шумен. При лоши метеорологични условия, филмът ще се прожектира в зала „Антракт“ на шуменския театър.

Припомняме, че вчера в рамките на фестивала се игра спектакълът „Недовършена пиеса за механичен нож“. Спектаклите „Дабъ дешил ине“ и „Диканка“ се играха на 27 юни в Шумен в рамките на фестивала. На 26 юни публиката проследи спектаклите „Банкови кризи и наказания“ и „Мартин, Данчо и майка им“. В първия ден на форума 25 юни беше представен спектакълът „Да, господин премиер".

Както БТА съобщи, първото издание на Комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“ беше открито с кратка церемония в Градската градина в Шумен. Председател на журито на фестивала е дъщерята на Тодор Колев - актрисата Албена Колева, а членове са директорът на ДКТ „Васил Друмев“ - Илия Виделинов и драматургът Десислава Василева.

 

#спектакълът #първият #дневник #филмът #опасен #чар #програмата #деня #комедийния #театрален

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете