Регионалният исторически музей в Плевен ще връчи за първи път плакети „Приятели на музея“

Регионалният исторически музей в Плевен ще връчи за първи път плакети „Приятели на музея“

преди 13 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Регионалният исторически музей в Плевен ще връчи за първи път плакети „Приятели на музея“

Регионалният исторически музей в Плевен ще връчи за първи път тази година грамоти и плакети за заслуги „Приятели на музея“. Това ще стане в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен директорът на културния институт д-р Володя Попов.

Връчването на плакетите ще стане при представянето на четвъртия том на научния сборник „Мизия – от древността до днес“, което ще се състои на 31 октомври. 

Отличията ще бъдат присъждани на хора, които работят заедно с плевенския музей, на представители на университети, институти на БАН, на други структури на науката и културата, които съвместно с нас вършат тази общонародна работа, която е наша задача, отбеляза д-р Попов.

Първите носители на наградите са трима, те ще станат известни на церемонията по присъждането на призовете.  

В продължение на дългогодишната ни работа с наши колеги от музеи, институти сме срещали безкористна подкрепа, в повечето случаи тя е доброволна, и затова решихме, че това е един добър начин да засвидетелстваме нашето уважение и благодарност към тях, допълни заместник-директорът на музея д-р Димитър Петров. Той акцентира върху предстоящото представяне на четвъртия том на сборника „Мизия – от древността до днес“. В него са включени статии, основани на богати археологически, документални и архивни свидетелства, които очертават важни и неразработени теми за миналото и природата на Плевен и региона. Сборникът ще бъде представен в присъствието на проф. Вера Бонева и доц. Стоян Николов. 

Второто значимо събитие, подготвено от Регионалния исторически музей в Плевен по повод Деня на народните будители, е представянето на изложба и каталог за 100-годишната от рождението на оперната прима Катя Попова. Акцент в експозицията и изданието е дарението от семейството на певицата към музея, част от което не е показвано в своята пълнота, каза ръководителят на отдел „Нова и най-нова история“ в музея Десислава Близнашка. Изложбата ще бъде открита на 1 ноември. Съдействие оказва и Община Плевен. 

Припомняме, че РИМ - Плевен посвети 2024 година на Катя Попова. В момента се провежда и 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова".

#регионалният #исторически #музей #плевен #връчи #път #тази #година #грамоти #плакети

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете