Стивън Спилбърг, Спайк Лий и Куин Латифа бяха отличени от президента на САЩ Джо Байдън

Стивън Спилбърг, Спайк Лий и Куин Латифа бяха отличени от президента на САЩ Джо Байдън

преди 14 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Стивън Спилбърг, Спайк Лий и Куин Латифа бяха отличени от президента на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън отличи американски личности в сферата на културата и хуманитарните науки, като сред тях са Стивън Спилбърг, Спайк Лий, Куин Латифа, Миси Елиът, предаде Асошиейтед прес.  

На церемония в Белия дом той връчи медали на 39 изявени личности.

Сред получилите Национален медал за изкуствата са кинодейците Стивън Спилбърг, Спайк Лий и Кен Бърнс, както и певиците Миси Елиът и Куин Латифа. Общо 20 души взеха това отличие. Байдън връчи и 19 Национални медала за хуманитарни науки, като сред отличените са драматургът Арън Соркин и историкът Джон Мийчам.  Три от медалите бяха връчени посмъртно: покойната певица Селена Кинтанила и художничката Рут Асава са носители на медали в областта на изкуствата, а покойният готвач и автор на книги Антъни Бурдейн е сред носителите на Медал за хуманитарни науки.

"Преди всичко вие сте майстори в своя занаят и … така сте направили по-добра Америка", каза Джо Байдън на церемонията в Белия дом.

Той направи кратко отклонение в изказването си, като спомена кандидатурата на вицепрезидента си Камала Харис за Белия дом.

"Познавам силата на жените в тази зала, които могат да направят нещо и да дадат тласък на следващото поколение", каза Байдън. Президентът на САЩ добави, че победителките доказват, че една жена може да направи всичко, което може и един мъж, и то не малко, включително и да бъде президент на САЩ.

Словото му беше посрещнато с овации, отбелязва Асошиейтед прес. 

Актьорите Идина Мензел и Ева Лонгория, продуцентът Брус Коен и музикантите Леонардо "Флако" Хименес  също получиха Национален медал за изкуствата, заедно с фотографите Ранди  Батиста и Клайд Бътчър, художниците Кари Мей Уимс, Алекс Кац и Марк Брадфорд.

Сред носителите на отличието в сферата на хуманитарните науки са бившият лауреат на наградата за поезия на САЩ Джой Харджо, актьорът и защитник на грамотността ЛеВар Бъртън, карикатуристката Роз Част и др.

 

#президентът #сащ #джо #байдън #отличи #американски #личности #сферата #културата #хуманитарните

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете