САЩ изпращат делегация начело с помощник държавния секретар Пайът на "Три морета" в Литва

САЩ изпращат делегация начело с помощник държавния секретар Пайът на "Три морета" в Литва

11 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


САЩ изпращат делегация начело с помощник държавния секретар Пайът на "Три морета" в Литва

Помощник държавният секретар на САЩ по енергийните въпроси Джефри Пайът оглавява американската делегация, която ще участва днес в бизнес форума в рамките на деветото издание на Инициативата "Три морета" във Вилнюс. Държавният департамент на САЩ съобщи, че Пайът пристига в литовската столица от Естония. 

САЩ са стратегически партньор на Инициативата "Три морета", която е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Предвижда се президентът Румен Радев да пристигне днес по обяд във Вилнюс, за да вземе участие в срещата на върха в рамките на работното си посещение.

В проекта "Три морета" освен Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, участват България, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция.  Партньори на инициативата са Германия, Европейската комисия и САЩ. Асоциирани членове са Украйна и Молдова.

Според изявлението на Държавния департамент на САЩ в литовската столица Пайът ще подчертае значението на продължаващата подкрепа за енергийната инфраструктура на Украйна в контекста на целенасочените руски атаки. Президентът на Литва Науседа обяви, че фокусът на тазгодишния форум в рамките на "Три морета" ще бъде именно Украйна.

В дневния ред на бизнес форума във Вилнюс, който се провежда паралелно със срещата на върха на "Три морета", е залегнала дискусия на Пайът с президентите на Литва Науседа и на Полша Анджей Дуда, както и с еврокомисаря по околната среда Виргиниус Синкевичус.

#помощник #държавният #секретар #сащ #енергийните #въпроси #джефри #пайът #оглавява #американската

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете