С фолклорен събор и изложение в Смилян започна Фестивалът на дивите цветя

С фолклорен събор и изложение в Смилян започна Фестивалът на дивите цветя

23 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


С фолклорен събор и изложение в Смилян започна Фестивалът на дивите цветя

С фолклорен събор „Изворен глас“ и изложение „Чиста храна за нас и нашите деца“ в Смилян започна единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя. Изложението на местни производители от Родопите и други краища на България е акцент на събитието, което продължава и утре. С фолклорния събор и изложението се дава начало на Фестивала на дивите цветя, който се провежда вече от 11 години.

„Изложението е трето издание. Продуктовите щандове са девет, три са със сирене, три с мед, има щанд със сапуни и билки, както и с минерали. А майстор-готвачът Златко Дончев сготви боб по ивайловградски за  участниците и гостите в изложението и фолклорния събор“, каза за БТА Илия Годев – секретар на читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1927“. Той допълни, че идеята на летния формат на изложението е да бъде само със сезонни продукти. Има и два образователни щанда – на Фондация „Диви Родопи“ и Сдружение „Асоциация хаваджа йога“. Във фолклорния събор участват 24 състава и 180 индивидуални изпълнители.

Виолета Крушкова е собственик на ферма „Златно руно“ в село Брестник. Тя за първи път идва на изложението. Пред БТА Крушкова посочи, че произвеждат овче мляко, овче сирене и кашкавал. 

„Продаваме минерали от Мадан и бразилски полускъпоценни камъни. Ние сме пенсионери-колекционери“, каза и Розалия Кехайова, чийто съпруг е бивш миньори и от там е тръгнала страстта им за колекциониране на минерали.  

В съботния ден програмата ще приключи с изпълнения на Дарко.

#фолклорен #събор #изворен #глас #изложение #чиста #храна #нас #нашите #деца

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете